8 STEP Penting Bantu Mudahkan Urusan Di Airport

Assalamualaikum w.b.t..

Syukur Alhamdulillah urusan kerja fina selama 3 hari di Kota Kinabalu Sabah berjalan dengan jayanya.. kali terakhir fina pergi sabah pada tahun 2014. Jadi memang macam pertama kali nak naik flight. Hampir lupa semua step. Lagipun pergi sorang-sorang ni memang akan nervous lebih..hehe..

Macam teknologi yang sentiase ada perubahan macam tu jugak lah step-step untuk check in dan check out di airport. Jika kita tak up to date mungkin akan ada masalah sedikit. So setakat hari ni 5/3/2016 , inilah step-step yang sedang dipraktikkan di airport KUL —-> BKI atau pun BKI —-> KUL.

image

Kenapa fina nak share dengan pembaca? Mungkin ramai yang sudah biasa dengan step check in atau check out di airport. Nak-nak lagi yang rajin travel. Tetapi bila fina sendiri yang mengalami masalah dalam procedure di airport ni barulah fina terfikir untuk kongsikan dengan pembaca step yang up to date supaya korang semua tidak alami masalah macam fina. So akan lebih smooth perjalanan nanti.

Untuk selesa fina sarankan korang berada di airport 2 jam sebelum waktu flight. Sebab jika terkena peak hour kita terpaksa beratur panjang untuk urusan bagasi atau lain-lain masalah yang tidak di duga.

STEP UNTUK BERLEPAS (CHECK-IN)

image

1. Beli tiket mengikut destinasi.

-Document yang diperlukan :
■ IC
-Sama ada beli di kaunter tiket di airport atau pun buat belian online. Boarding pass akan terus dapat jika beli di kaunter.
– Disarankan beli tiket awal. Jika emergency no choice la kan..

2. Self check in jika beli tiket secara online.

-Jika tiket dibeli secara online anda akan dapat ‘ticket number’ selesai sahaja urusan belian online tu.
-Self check in di kiosk yang disediakan di airport dengan memasukkan ‘ticket number’ tadi. So akan keluarlah boarding pass anda dari kiosk tersebut.

3. Pergi ke kaunter bagasi.

– Document yang perlu disediakan :
■ Boarding Pass
■ IC
– Jika ada beg yang hendak di masukkan ke dalam perut kapal korang jalan terus ke kaunter bagasi. Kalau dalam bahasa aviation ‘perut kapal’ tu disebut ‘fuselage’..(^_^)
– Jika beg korang mengandungi tools atau pun tester equipment bagi tahu petugas kaunter. Nanti dia akan suruh hantar ke kaunter yang sepatutnya.
– Jika flight MAS hanya 2 beg dibenarkan untuk masuk ke perut kapal. Walaupun berat maximum yang dibenarkan adalah 30kg, jika sudah 2 beg dikira cecah limit sudah. Jadi kalau nak jugak masuk sampai 3 beg akan dikenakan extra charge luggage. Ini yang fina kene baru je tadi.. Melayang rm80..:(
– So pengajarannya bawaklah beg besar-besar. Sumbat semua dalam beg tu. Jadikan 2 beg sahaja. Kalau tak jenuh lah lenguh tangan nak hand carry banyak-banyak.
-Kalau naik flight selain MAS sila rujuk pada petugas untuk kriteria bagasi yang dibenarkan.

#Nota kaki : Jika bersama anak kecil atau pun warga emas ada kaunter khas yang disediakan. So untung sangat sebab tak perlu beratur panjang. Special gitu..hihi..

4. Check in ke gate yang sepatutnya.( untuk tau gate berapa boleh refer pada boarding pass.

-Document yang diperlukan :
■Boarding pass
■IC
-Jadi jika flight korang pukul 12 tengah hari, tapi masa tu dah habis pun step ke-3(check in bagasi) baru pukul 10 pagi, so ada lagi 2 jam. Jadi kalau nak makan-makan atau minum-minum dulu dengan family di airport tu pun boleh. Jangan check in gate lagi.
– Sejam sebelum flight time adalah waktu paling ideal untuk check in gate. Contoh flight time pukul 12 tengah hari, so pukul 11 pagi adalah ideal time.
– Kat sini semua barang-barang yang kita hand carry akan di scan. Kita pun akan di scan dan diperiksa oleh petugas. Kira tapisan terakhir la ni.
– Jika pass, terus ikut signboard untuk ke gate yang sepatutnya.

5. Check in untuk masuk kapal. (LAST STEP)

-Document yang diperlukan :
■ Boarding pass
■ IC
– Apabila korang dah sampai ke gate yang betul dah tak perlu nak risau sangat dah. Tunggu di ruang menunggu yang disediakan.
– 20 minit sebelum flight time, petugas airport akan panggil semua penumpang untuk beratur masuk ke dalam kapal terbang.

#Nota kaki : Jika korang bersama anak kecil atau pun warga emas korang akan diberikan keistimewaan untuk masuk ke dalam kapal terbang terlebih dahulu. Untung lagi..hihi..

Dan korang pun fly fly in the sky….(^_^)v

STEP UNTUK KETIBAAN (CHECK-OUT)

image

1. Daftar Imigresen(Sabah&Sarawak)

– Document yang diperlukan :
■ IC
■ Slip/Permit Sementara

– Mendarat sahaja kapal terbang di airport sabah dan sarawak, korang akan terus ke kaunter imigresen yang disediakan.
– Simpan elok2 slip/permit sementara yang diberikan oleh petugas. Kecik je slip nya macam resit je.
– Bila nak naik kapal semula nanti( keluar dari Sabah/Sarawak) diorang nak slip tu balik.

#Nota kaki
~ kalau selain sabah dan sarawak rasanya tak perlu daftar imigresen ni. Kire akan skip la step ni.

2. Ambil bagasi.

– Terus sahaja ikut sign board yang menujukkan arah untuk ambil beg-beg kita yang berada dalam perut kapal.
– Ambil beg yang betul mengikut tag nama kita. Jangan salah ambil beg orang. Check betul-betul.

3. Keluar dari airport untuk ke destinasi yang nak dituju.

-Alhamdulillah anda selamat menjalani proses check in dan check out di airport dengan jayanya. Semoga perjalanan dipermudahakan dan gembira sepanjang percutian di tempat baru!!?

image

Selamat Bercuti!!!

Coretan ikhlas tulus mulus dari
Ibu Fina,
013-2787508

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge