Monthly Archives: February 2015

Rasa Tak Percaya Je Saya Bebas Diabetes Ketika Hamil

Assalamualaikum w.b.t..

Baru je tadi fina kongsi kegembiraan fina dengan kwn2 di Facebook dan di WhatsApp. Tengok tajuk pun dah tahu sebab apa fina gembira sangat kan..Hati mana yang x berbunga-bunga bila kita tau yang kita tak perlu lagi ulang-alik ke klinik selalu lagi macam yang kita pernah alami dulu. Trauma rasa bila di ingat-ingatkan semula.

image

Cuba mommies teka result apakah di atas ni? Bagi yang pernah hamil dan menjalani ujian kencing manis, inilah keputusan bacaan gula dalam darah sebelum dan selepas minum air gula. Syukur Alhamdulillah bacaan gula ina sangat baik walaupun selepas minum satu mug air gula yang xsedap tu..Eeeeuuuu.. Manisnya memang sampai kita rasa nak muntah dan sakit kepala. Trauma jugalah kalau dengar misi suruh minum air gula tu. Hehe..

Bagi yang tak pernah alami kencing manis atau GDM semasa hamil, tahniah fina ucapkan. Itu bermakna walaupun hormon di dalam badan tidak seimbang, badan korang masih mampu menukarkan gula kepada tenaga dengan baik. Tetapi janganlah nanti terus tidak mengawal pemakanan. Tidak semestinya sekarang tidak ada, kemudian hari pun tak akan ada. Jadi teruskan pemakanan seimbang dan senaman yang cukup. Prevention is better than cure.

Bagi fina pula yang pernah mempunyai masalah diabetes ketika hamil anak pertama, fina dikira berpotensi tinggi untuk dapat kencing manis walaupun tidak hamil di kemudian hari. Namun syukur Alhamdulillah dengan izin Allah, result yang fina dapat baru-baru ini membuktikan walaupun hormon tidak stabil ketika hamil anak kedua ini, gula dalam darah masih di tahap yang normal.

Haaa.. Sebenarnya ada satu rahsia yang fina nak kongsikan. Fina dah rasa kebaikannya. Jadi tidak eloklah kalau fina simpan sorang-sorang je kan. Dah makan lepas tu dah sihat tetapi tidak mahu berkongsi dengan orang lain pula kebaikannya. Apa jenis manusia la macam tu kan.. Huhu..

Okay straight to the point, fina amalkan mengambil vitamin shaklee iaitu ‘Set Hamil Shaklee’ sejak di awal kehamilan lagi. Vitamin dari klinik langsung tak pernah makan. Untuk pengetahuan semua, di dalam vitamin shaklee terdapat beberapa vitamin yang menstabilkan gula dalam darah. Antaranya :

1) ESP

image

– Rendah glisemik. Mengekalkan paras gula dalam darah.
– Membantu pankreas dalam menghasilkan insulin.
– Beri tenaga dan rasa kenyang. Jadi elak makan terlalu banyak.
– Sembuhkan luka dengan cepat.

2) Vitalea

image

– Mengandungi kromium yang diperlukan untuk penyerapan gula dalam darah.
– Memelihara sel-sel badan daripada rosak untuk mengurangkan risiko diabetes.
– Mengandungi kesemua vitamin yang diperlukan untuk  badan yang sihat.

3) Vita – C Sustained Released

image

– Memelihara kesihatan kapilari darah seterusnya mengurangkan risiko diabetes.
– Meningkatkan anti-bodi badan bagi melawan sebarang penyakit.
– Mengelakkan gula dalam sel dari menjadi gula alkohol. (Punca diabetes).
– Menurunkan risiko masalah mata dan ginjal.

Inilah 3 vitamin di dalam Set Hamil Shaklee yang telah membantu fina bebas diabetes yang menjadi trauma setiap kali fina hamil. Alhamdulillah.. Segalanya dengan izinNya jua. Tetapi Allah masih nak tengok kita berusaha dan berikhtiar sebelum Dia memberi rahmat dan kesembuhan. Jadi jangan putus asa bagi mommies yang pernah ada masalah GDM ni. Tak mustahil untuk anda juga BEBAS diabetes seperti fina sekarang..(^_^)v

Setakat ini dahulu perkongsian fina, jangan malu-malu untuk hubungi fina ye. Kita kongsi masalah dan cerita agar hidup kita lebih sihat dan ceria dalam mengutip amalan dan bekal untuk dunia yang lebih abadi lagi nanti..

Nor Shafina Mohd Din,
013-2787508,
ibuazra2012@gmail.com