Monthly Archives: December 2016

5 Sebab Kukuh Kenapa Mesti Mula Bisnes Online Dari Sekarang

Assalamualaikum w.b.t.

KENAPA MESTI BISNES ONLINE?

Ade pro and con setiap medium yang kita pilih..Terpulang pada diri masing-masing ..Macam fina memang bisnes ONLINE yang jadi pilihan fina kerana:
● Tak perlu sewa kedai dan duduk kat kedai setiap hari. Fina hanya perlu bukak kedai online dari rumah (sama ada FB atau Blog). Post-post pun boleh schedule, andai kita busy, ‘kedai online’ masih bukak tanpa kehadiran kita.. best kan😉
● Tak perlu upah pekerja. Hampir semua kerja bisnes online boleh fina buat sendiri. Kalau perlu outsource pun bukan selalu. Contoh upgrade bandwith blog atau pun mekap blog fina akan outsource sebab malas nak ambik port part tu.. nak fokus pada sharing je..itu pun sekali atau 2 3 taun sekali je..jimat😊

Kenapa Bisnes Online Mesti Mula Dari Sekarang?


“Takpelah..tunggu la anak dah besar sikit baru buat biz online.Susah nak buat sekarang..”  – Puan A-

Percayalah..nanti anak tu dah besar tak buat jugak.  Sebabnya ada baby baru pulak😅
Kita tak boleh tangguh-tangguh nak mulakan biz online ni sebabnya :
● Bisnes online memerlukan kita untuk BINA KEPERCAYAAN pembaca sebelum membeli.. Jadinya jangan expect buat bisnes online ari ni , besok dah ade orang beli..so ia mengambil masa dan kita mesti terus konsisten sharing dan update untuk ambil hati pembaca..
● Kalau nak tunggu anak-anak besar sempat la kita pun SEMAKIN TUA.  Bila dah makin tua mood nak start berbiz pun makin kurang.. Buatnya berlaku keruntuhan ekonomi dalam keluarga kita secara tiba-tiba, tak ke stress kalau time tu la baru nak belajar buat biz..
● “Rome was’t build in a day”.. Nak membina empayar yang kukuh bukanlah perkara yang mudah. Begitu jugak la nak bina empayar biz sendiri. Perlukan PENGORBANAN MASA DAN TENAGA. Jadinya elok la kita bersusah-susah dulu waktu masih muda bertenaga ni.. Bila dah tua tak yah pening-pening lagi..😊

7 Cara Berkesan Atasi Sembelit Ketika Dalam Pantang

Assalamualaikum w.b.t..

Selamat berpantang buat mommies yang baru sahaja melahirkan cahaya mata yang dinanti-nanti.. Dapat bayi dah seronok tapi lagi seronok kalau ibu tak alami masalah sembelit ketika dalam pantang kan. Fina dah rasa..azabnya tak dapat nak cerita. 

Itulah pertama kali fina sembelit dan masa tu waktu pantang pulak..seksanya sampai nangis suruh suami gi belikan ubat sembelit. Masa tu yang taunya julap jela. Desperate sangat sampai lupa susukan bayi. Mujur bayi fina tak cirit-birit bila lepas dah minum julap tu..

So fina tak nak mommies yang lain alami masalah sembelit ketika dalam pantang ni. Fina pun baru tahu rupanya ada banyak alternatif lain yang ibu boleh ambil untuk lancarkan lagi sistem pembuangan ketika dalam pantang ni. Jom baca di bawah ni..

7 Cara Berkesan Atasi Sembelit Ketika Dalam Pantang

■ MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Air memang adalah element utama dalam badan kita dan sangat penting untuk sistem pencernaan supaya lebih lancar dan tak sembelit. Jadi minum air 3L sehari atau lebih, terutama sekali jika kita menyusukan bayi.

Sembelit dalam pantang terjadi kerana hormon-hormon badan untuk pencernaan masih lagi tak stabil. Jadi kebarangkalian untuk sembelit itu terjadi adalah tinggi. Ditambah pula ibu menyusukan bayi, lagilah badan perlu air yang banyak untuk percernaan dan pembuangan yang baik.

Sila jangan ikut mitos ‘tak boleh minum air banyak ketika pantang takut luka basah’ . No such thing ok.. Luka basah sebab kita tak lap sampai kering. Dengar boleh, ikut jangan ok!

■ MAKAN BUAH DAN SAYURAN PENUH SERAT

Antara buah dan sayuran tinggi serat yang boleh di ambil ketika pantang adalah :

– Betik, epal, mangga, buah beri 

– Brokoli, 

Kenapa Mesti Jaga Imun Badan Anak- anak Selalu?

Sedar atau tak sebenarnya cuaca dan udara disekeliling kita ni sebenarnya mengandungi berbagai patogen( virus,bakteria,parasite) yang mengancam kesihatan kita setiap minit dan saat..
Dan udara itulah yang kita sedut setiap hari.. Tetapi Allah Maha Besar dan Maha Pengasih telah kurniakan manusia dengan sistem imun badan untuk memakan segala patogen di udara tu agar kita terus sihat..
SubhanaAllah indah sungguh ciptaan Allah s.w.t.. Tetapi sungguhpun begitu Allah suruh kita berusaha menjaga kesihatan melalui pemakanan, gaya hidup, dan environment yang sihat..
Sudah menjadi Sunnatullah, sesiapa menjaga kesihatan, imunitinya akan lebih tinggi dan badannya akan lebih sihat berbanding yang golongan kurang menjaganya..
Dulu masa bujang-bujang tak kisah sangat pasal imun-imun ni..demam aje makan ubat..sihat je makan makanan segera. Hahaha.. Xde langsung nak pikir pasal imun ke apa..
Tapi sejak ada anak2 kecil kurniakan Allah s.w.t ni rasa penting sangat untuk buat sesuatu agar imuniti diorang sentiasa tinggi. Tak sanggup nak tengok diorang ni demam pun. Apatah lagi yang lebih dari itu..😣 (pengalaman azra sawan masa demam tu cukup tragis dan buat fina serik nak laluinya lagi😭)
Syukur Alhamdulillah Allah temukan fina dengan NUTRIFERON shaklee yang sgt berkesan meningkatkan imuniti anak2,suami dan fina sendiri.. 😊

Bila nampak diorang mcm nak demam/selsema/batuk fina akan terus bagi nutriferon ni..part paling best selain keberkesanannya, anak-anak fina suka sangat makan nutriferon ni.. Tak payah paksa-paksa macam ubat klinik..😆
Alhamdulillah memang tak lama lepas tu diorang akan kembali sihat dan tak berlarutan. Dan surprisingly imun diorang makin kuat walaupun dah tak kasi nutriferon ni..
Fina memang jadikan nutriferon stok bila sakit je..bila sihat memang tak kasi.. Kalau dulu sekotak cepat je habis..sekarang nak habiskan sekotak lama sangat..Petanda imun diorang dah semakin kuat😉
Jadi ibu ayah yang ada anak mudah sakit tu fina syorkan sangat untuk cuba nutriferon shaklee ni.. Jangan malu-malu nak hubungi fina ye.. Confirm tak rugi untuk melabur dalam kesihatan. Kalau anak sakit kita nak kerja pun susah hati kan..
Whatapp/call/mesej Fina : 013-2787508

Whatapp/call/mesej Fina : 013-2787508

Whatapp/call/mesej Fina : 013-2787508

Krim Herbal Blend Penyelamat Di Kala Kecemasan

Malam tadi masa nak keluar dari rumah( nak gi tengok si comel ikhwan Norhafizhah Bte Hamzah) entah macam mana jari nur Amna tersepit kat pintu..nasib baik ayah sempat tahan pintu tu jugak..kalau tak entah apa la jadi kat jari jemari die yg halus tu..😓
So ibu pun automatic berlari ke peti ais dan capai satu tube krim ni.. waktu tgk jari amna tu berbekas dalam kesan bucu pintu tu..xsanggup nk tgk lama2 sbb tgk je dah ngeri..masa tu risau sangat patah ke retak ke..
Tapi tawakkal mintak kat Allah harap xde yang serius dan terus sapu krim tu kat semua jari2 die yg tergaris dalam tu.. sambil pujuk2 amna yg tgh nangis, sambil2 tu trus sapu krim tu..and keep praying..
 Xlama lepas tu amna berhenti menangis dan berlari ke arah ayahnya( yela..anak ayah💁).. dan terus naik kereta..dalam kereta pun dah tak nangis sampai la ke kedai burger. Dah berhenti tu sempat la belek jari jemari amna tu..
Alhamdulillah sgt..dah takde kesan garis panjang mcm masa mula2 kene tu.. dan paling happy skali kesan lebam pun xde..amna pun boleh pegang mainan mcm biasa.. siap bleh main mainan otomen kat rumah abi Mahadhar Bin Stapah😊
So syukur sgt xde yg serius.. and big thanks kepada krim yang selalu sgt jadi penyelamat anak2 fina dikala emergency.. skrg fina pun tahu krim ni berkesan utk masalah bengkak atau pun lebam..(hikmah kejadian).

Sebelum ni fina guna utk rawat luka anak2..cepat tertutup luka dan darah cpt berhenti. Dan utk apa2 masalah kulit- gigitan nyamuk, ruam, jerawat(siyes cpt kecut dan xde parut), kudis dan yg sengakatan dgnnya..
Dan jugak bila anak2 demam fina akan sapu krim ni kat bahagian pelipat anak2..mmg cpt turun suhunya…sebelum tidur fina suka urut kaki anak2 dgn krim ni..ayat yg biase keluar dari mulut anak adalah.’ selesanya..😍’..hihi..

So jgn tunggu2 lagi dapatkan krim HERBAL BLEND SHAKLEE ni dari fina..cuma RM29 sahaja satu tube.. kalau boleh wajibkan, nak je fina wajibkan semua mak2 ade satu..sangat berguna utk diri dan anak2.. bawak la kemana2, simpan dlm handbag satu..😉
Hubungi fina untuk order atau apa-apa pertanyaan ye..

Wassap/Call/Mesej : 013-2787508

Wassap/Call/Mesej : 013-2787508
Wassap/Call/Mesej : 013-2787508