Monthly Archives: January 2017

Protien Vs Collagen


Jom kita menambah ilmu sikit hari sabtu ni..
20% daripada berat badan manusia terdiri daripada PROTEIN. 30% daripada protein itu adalah KOLAGEN.
Protein ni adalah ‘building blocks’ yang membentuk sel- sel dalam badan kita. Asid amino adalah struktur kecil yang membina protein tersebut. 
Collagen pulak berasal dari perkataan ‘kolla’ maksudnya glue/gam. Merupakan sejenis ‘fibrous protein’. Berfungsi untuk menguatkan tisu penghubung dalam badan kita. Lokasinya ada dalam tisu otot, tulang, salur darah dan banyak lagi.
Di andaikan badan kita ni sebuah rumah. Untuk buat rumah, mesti ada batu- bata, simen dan bahan- bahan lain. Analoginya, protein umpama rumah, batu bata umpama asid amino dan simen umpama kolagen. 
Protein ni terdiri daripada 2 jenis asid amino. Asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita manakala asid amino tidak perlu boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri.
Jadi untuk dapatkan Asid amino PERLU ni kita mesti amik dari sumber makanan. Dan ESP Shaklee adalah pilihan terbaik kerana mengandungi kesemua asid amino perlu dan tidak perlu. Hanya shakes dan minum..semua pun dapat..Non GMO lagi tau😉
 Kolagen ni pulak tidak selamanya badan kita bole hasilkan. Seiring dengan pertambahan usia, kandungan kolagen tu akan semakin menyusut. 
Tengok cermin. Ada rasa ka suda garis- garis halus dekat mata? Kulit muka tidak setegang masa 25 tahun dulu kan? Nah, ini lah ‘time’ nya untuk amalkan kolagen. Tidak kira lah dalam bentuk minuman ka, serbuk atau gel. Tepuk dada, tanya selera. 
Kolagen yang tahan tekanan dan sgt halus serta mudah diserap adalah Collagen Powder Shaklee. Satu2nya kolagen yg dihasilkan dr Sisik Ikan Merah yg tahan tekanan tinggi dan sgt halus utk memudahkan serapan iaitu sehingga 1000 dalton..😍
Jadinya kesimpulannya kedua2nya adalah penting sama ada Protien atau pun Kolagen. Kerana ianya saling memerlukan utk fungsi badan yg sihat dan kekal awet muda..😉

Bulan Terbaik Untuk Merancang Tahun 2017

​Zaman sekarang nak cari kerja ikut apa yang kita belajar bukannya mudah. Tak kire la swasta ke kerajaan.. Biasanya dapat, tapi tak sama dengan apa yang kita belajar.
Sudahlah tangga gaji kerja lebih rendah dari yang kita jangka, loan belajar PTPTN dah mula nak kene bayar.  

Dengan segala benda naik skrg , fuhh.. mmg mencabar. Jangan la Tol naik lagi, fina hari2 rempuh 6 tol pergi balik..( Rempuh cara sopan la ye dgn guna smart tag😅)
Tapi mengeluh kemudian tak buat apa2 perubahan pun tak guna.. Mengeluh tak buatkan income kita bertambah, lagi kurang ada la sebab kurang bersyukur. Ye dak😉
Skrg dah pun bulan 12..tak lama lagi kita akan melangkah ke tahun baru iaitu 2017. So bagi fina, this is the right time to start something yg boleh membantu menambahkan lagi income kita..
Bulan 12 adalah bulan terbaik untuk melakar segala perancangan kita bagi tahun 2017. Apakah matlamat dan apakah impian kita untuk tahun 2017..
Minggu depan fina akan berjumpa dgn anak cucu group fina iaitu THE BLOSSOMS utk kami sama2 duduk berbincang apakah strategi terbaik utk memajukan biz shaklee kami pada tahun 2017.
Bila dah ada matlamat dan perancangan yg solid, tahun depan hanya perlu ikut perancangan dan berdoa sungguh2 agar segala impian tercapai.. bukannya baru terkial-kial nak mula..
Ada yang target nak income 4 angka, ada yang nak 5 angka. Kan Khairunisa Zakaria Raihana Abdul Aziz Nurul Farhah Siti Noor Syuhada Dedeq Nor Atikah Kamaruddin..   Apa2 pun bisnes shaklee memang menyediakan semua peluang itu kepada kita semua. 
Dah ramai yang mencapainya dengan syarat buat apa yang mereka dah buat, dan lalui dgn tabah apa yang mereka dah lalui.. Hasilnya pasti sgt manis dan berbaloi-baloi..🤗
Jadi hari ni fina menyeru sesiapa yang ingin income tambahan dari Bisnes Shaklee, hubungi fina segera. In shaa allah kita akan bincang dan fikir bersama2 dlm mendapatkan income yg diingini..
Ingat, bulan ni adalah bulan terbaik utk kita duduk bersama merancang dan mulakan perubahan sebaik saja melangkah ke tahun 2017 nanti💪💪💪
#tsunamishaklee #liveamazing #shakleeeffect #tsunamisuper8 #ptstim9