Monthly Archives: August 2017

Hadiah Istimewa Sempena Birthday Suami | Success Story

Assalamualaikum w.b.t..

Fina ni asal dari anak felda.. Suami pun anak felda jugak.. so sekufu la kan..hihi..  jadinya memang mak ayah orang susah.. membanting tulang 4 kerat demi membesarkan anak-anak.. Kalau dapat keluar makan di luar tu dah seronok sangat. Tak kisah la makan apa pun. Orang susah mesti paham ni..huhu..

Namun syukur sangat.. berkat doa mak ayah serta kakak dan abang, fina dan suami dapat sambung belajar dan mendapat pekerjaan yang baik serta dapat la membantu keluarga serba sedikit. Dan sekarang fina dan suami membuat part time biz shaklee pula demi memenuhi segala impian kami yang takkan boleh dicapai dengan mengharapkan gaji sahaja..( nak senaraikan impian memang banyak..hihi)

Banyak sangat impian fina, dan salah satunya nak bahagiakan orang-orang tersayang iaitu suami, anak-anak, mak dan keluarga melalui hasil biz shaklee.. Syukur sangat pada April 2017 yang lepas fina berjaya naik rank Coordinator di dalam Shaklee.. Rank tersebut adalah rank yang ke 3 dari 7 tangga. Rank teratas ialah Master Coordinator, doakan fina mencapainya pada Ogos 2018 nanti ye..Aamiin..

Upline fina adalah founder kepada group yang terbesar dan paling dikenali di antara group-group shaklee yang lain.. Syukur dipertemukan dengan iReach Group. Group biz yang membentuk kami agar menjadi penjual yang bukan sahaja disayangi customer ( jujur, berilmu) malah juga penjual yang sayangi Allah s.w.t..(menjaga amalan rohani).. Banyak sangat ilmu yang fina belajar dari iReach Group. Dan boleh kata ilmu tu kalau belajar sendiri-sendiri memang susah nak dapat.. spend beribu ringgit belum tentu boleh absord sepenuhnya.. 

Dan paling best iReach group selalu memberi penghargaan kepada ahli-ahli yang cemerlang dan memenuhi kriteria untuk memenangi iReach Reward yang mereka tawarkan.. syukur lagi sekali kerana fina antara salah seorang yang telah berjaya memenangi reward tersebut. Ianya merupakan PAKEJ PERCUTIAN 2 HARI 1 MALAM DI HOTEL ST.REGIS 5 BINTANG DI KUALA LUMPUR..ūüėć

Memang tak pernah la terlintas untuk bermalam di hotel 5 bintang seperti St. Regis Kuala Lumpur tu. Rasa- rasa satu malam berapa? Haaa.. memang telan air liur tau bayar deposit. Nasib deposit dapat balik..hahaha.. Deposit saja RM500.. kalau hotel biase deposit tu dapat bayar untuk 3 bilik tau..hihi.. So kalau dah deposit pun RM500, harga satu malam nya adalah… rm1600 la..gulpp.. telan air liur kalau nak bayar sendiri..hahaha..

So fina pun plan cantik dengan upline fina Master Lyna Noh, untuk fina tebus reward tu pada tarikh hari lahir suami fina iaitu 6.8.17.. Dengan harapan menjadi hadiah hari lahir yang amat bermakna hasil dari penat lelah fina menjalankan biz shaklee selama ni.. Seronok sangat kerana mak pun dapat merasa sama reward dari biz shaklee yang best ni dan juga dapat meraikan hari lahir suami bersama..

Kalau nak cerita jakun, memang jakun jugak la..sebaik saja melangkah ke hotel sampai la nak keluar hotel.. hahaha.. rasa macam masuk alam lain. alam VViP gitu.. setiap kali kita jumpa pelayan hotel diorang akan tunduk beri hormat. Paling best bila mat salleh tu tunduk kat kita.. memang kebanyakan pelayannya mat salleh.. Bangga sekejap orang putih hormat kita..kikiki… Nak naik lif pun die tekankan. Hantarkan beg terus ke dalam bilik..masa balik, dia hantar beg sampai ke bonet kereta terus..(nak je cakap.. takpe-takpe kami dah biasa angkat beg sendiri ni..hihi..)..

Cakap je xguna kan.. jom tengok guane rupanya hotel 5 bintang tu.. mudah-mudahan lepas ni boleh masuk sendiri dengan duit bonus shaklee bila dah jadi master nanti..hihi..aamiin..

Otw ke St.Regis.. mak ada kat belakang tu.. terlindung pulak dengan anak2..

Okeh..jom start tour kita ke St. Regis.. Masa mula2 masuk tu baru tau..rupanya dia bukan bilik sekotak macam tu je.. dia ala-ala rumah.. ada ruang tamu, bilik, 2 bilik air, bilik wardrobe dan bilik spa.. memang besar dan selesa sangat untuk kami berlima ni..  

Ruangan lobby..anak2 menunggu sementara ibu check in.

Dah selesai check in apa lagi seranggg ke bilik.. excited sangat masa tu.. especially anak-anak..biasa la.. diorang memang aim nak mandi dalam bath tub jela kan.. yang mak ayah ni xsabar nak tengok suasana dan hiasa bilik tu.. 

Taraaa.. sampai dah ke bilik.. terima kasih la abg pelayan berusaha bawak semua beg dengan bakul sekali sorang-sorang je.. kita yang berhati ‘kampung’ ni rasa kesian pulak.. yela.. melenggang je tak bawak apa2.. dia sorang bawak semua benda..haishh..gitula perasaan orang xbiasa dilayan macam vip ni..kikiki

Ni ruangan selepas pintu. Ruang untuk letak kasut. Sebelah ruang ni ada toilet satu.

Sampai je kat atas meja ada ‘greeting card’ dan buah segar.. ‘Samni’ tu nama master fina.. inshaa allah very soon ‘Dear Mr. Amir’..hihi..aamiin..

Ruang tamu dan coffe table.. mak tengah kusyuk ambik gambar..excited lagi baru sampai..hihi..

Ruangan paling fav untuk buat kerja2 biz shaklee..:)

Nak bukak tutup langsir pakai switch je.. canggih2.. hihi

Menikmati bandar KL dari tingkat 16..

Sapa tahu ni apa.. ni la muzium negara..so sebelah je hotel ni dengan muzium negara..

Boleh nampak swimming pool di tingkat 6.. memang azra n amna xberenti la tanya bila nak mandi kolam kan..

5 Tips Kulit Sihat Dan Cantik Macam Puteri

Zaman sekarang ni bukan takat wanita je nak kulit sihat dan cantik macam puteri, lelaki pun ada yang ‘pm’ untuk dapatkan kulit yang cantik macam putera. Hihi..Dan ada sesetengah golongan tu sampai sanggup telan pil atau sapu krim yang tak ada KKM pun a.k.a bancuh sendiri belakang rumah.

Kalau KKM pun dah tak ada, apatah lagi kajian atau journal apa bagai, memang sah-sah la tak ada.. Aishh..So adik-adik jangan la terlalu obses untuk cantik sampai sanggup meletakkan diri sendiri dalam bahaya. Kesihatan tu sangat penting untuk kita meneruskan hidup dengan baik dan lebih bahagia sebenarnya.

Bayangkan muka kulit semua cantik, tapi kita tak boleh bangun atau berjalan sebab sakit kerana kesan dari bahan-bahan terlarang di dalam produk tersebut. Nauzubillah.. minta dijauhkan la ye. Doa tu wajib, tapi dalam masa yang sama kita mesti berusaha jaga kesihatan diri kita sendiri. Jangan nanti dah terhantuk baru nak menyesal..

5 Tips Kulit Sihat dan Cantik – Serlah Kecantikan Yang Sebenar.

Bagi akak cantik itu sangat subjektif dan ianya perlu seimbang secara fizikal dan rohani. Jom akak kongsikan 5 tips kulit sihat dan cantik malah dapat menyerlahkan kecantikan diri kita dari luar dan dalam.

1. Detoks Diri dan Kulit

„ÄčSetiap saat kita sebenarnya menyedut toksin di dalam udara pada zaman sekarang ni. Kerana pencemaran udara semakin kritikal terutama sekali di bandar-bandar yang pesat membangun. Badan yang tinggi toksin akan menjadi lemah, lesu dan menyebabkan kulit juga menjadi kusam dan tidak sihat.

„ÄčBanyak fungsi badan akan terganggu kerana kandungan toksin yang tinggi di dalam badan kita. Kulit adalah salah satu organ yang akan terjejas disebabkan toksin. Menjadikan kulit kusam dan bermasalah.

„ÄčDetoks boleh dilakukan melalui kaedah berikut :

  • Bersenam dan beraktiviti sehingga mengeluarkan peluh.
  • Berpuasa.
  • Makan dan minum mengikut resepi detoks.
  • Jauhi makanan dan minuman berkafein.
  • Jauhi alkohol dan rokok.
  • Tukar segala peralatan mandian (syampu, sabun, ubat gigi )dan pencuci rumah yang mengandungi bahan kimia kepada yang organik dan bebas toksik.

2. Suku-Suku-Separuh Style

„ÄčKonsep suku-suku-separuh ni diperkenalkan oleh KKM dalam menyediakan hidangan yang sihat. Kerana sejak akhir-akhir ni kita kurang makan sayur-sayuran tetapi lebih bnyk mengambil karbohidrat serta makanan yang berlemak dan bergoreng.

„ÄčKurang sayur-sayuran menyebabkan kurang vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan dapat diserap. Hal ini menyebabkan organ-organ badan

termasuklah kulit akan terjejas dan tidak sihat. Jadi sangatlah penting menjaga pemakanan harian kita. Cuba amalkan konsep #sukusukuseparuh ni. Pasti akan ada perbezaan yang ketara pada kulit dan kesihatan badan secara menyeluruh nanti.

3. Ubah Rutin Harian

„ÄčUntuk kita melakukan dua tips di atas iaitu ‘Detoks’ dan ‘Suku-Suku-Separuh’ ,kita mestilah mengubah rutin harian kita. Kita juga mesti ada perancangan yang betul dan berkesan. Bayangkan jika kita asyik bangun lambat dan terkejar-kejar untuk ke tempat kerja atau pun hal-hal bisnes, pastinya kita akan terus menolak tepi 2 perkara di atas.

„ÄčNampak macam perkara kecil yang kita boleh tangguh-tangguhkan, tetapi sebenarnya jika kita biarkan, lama-kelamaan akan menjadikan kita lesu, mudah sakit dan kulit pula akan mudah untuk kusam dan berkedut. Paling menakutkan kita mungkin sedang membina penyakit kronik di dalam badan tanpa kita sedari.

4. Fikiran Yang Positif

„ÄčFikiran yang positif menghasilkan tenaga dan emosi yang positif. Dan kajian juga mendapati golongan yang negatif lebih cenderung untuk mendapat penyakit dan wajah serta kulit jugak cepat nampak tua. Seram kan..hihi..

„ÄčJadi selalu senyum dan banyakkan mendengar ceramah-ceramah yang boleh menjadikan kita lebih positif. Berkawanlah dengan golongan bercita-cita tinggi dunia dan akhirat. Kerana biasanya golongan yang ‘Dream Big’ ni sangat positif dan tak sempat untuk negatif pun kerana fokusnya jelas dan besar.

5. Jaga Solat,

„ÄčWalaupun ianya tips terakhir di dalam entri ni tetapi ianya adalah tips paling penting sebagai umat islam yang kita perlu jaga. Apa pula kaitan solat dengan kulit sihat dan cantik? Haaa.. pastinya ada juga yang tertanya kan.. Tak mengapa,mari kita huraikan bersama-sama.

„ÄčSolat adalah satu ibadah pengabdian diri kita kepada Allah s.w.t. Ia menjadikan kita bukan sahaja tenang malah turut memberi impak yang besar kepada kesihatan kita rohani mahupun jasmani. Setiap pergerakan di dalam solat adalah senaman ringan tetapi sangat memberi kesan yang positif kepada sistem tubuh badan kita apabila dilakukan selalu dan diamalkan.

„ÄčLihat sahaja apabila kita sujud, kita meletakkan dahi kita ke tanah pada paras paling bawah. Apabila dibuat kajian, pengaliran darah ke otak menjadi lebih sempurna berbanding manusia yang tidak sujud.

„ÄčSelain itu, sebelum solat kita perlu mengambil wudhuk. Wudhuk juga mempunyai hikmah yang besar untuk kesegaran tubuh badan kita. Selain ianya mampu menjadikan badan kita segar dan kembali ceria, ianya turut menjadikan wajah kita berseri-seri dan bercahaya jika di amalkan.

„ÄčTetapi solat bukanlah tips ritual yang kita buat semata-mata kerana kesihatan atau sekadar menjalankan perintah Allah. Solat perlu didirikan dengan penuh sabar dan penghayatan kepada Tuhan kita yang Maha ESa. Anggaplah solat sebagai lambang kehambaan kita dan juga lambang ucapan terima kasih kita kepada Allah di atas segala nikmat yang kita kecapi sekarang.

„ÄčDirikan solat dengan bersungguh-sungguh dan pada awal waktu, nescaya Allah jaga kesihatan diri dan segala urusan dunia kita. Wajah yang tenang adalah wajah yang cantik dan disenangi sesiapa yang melihatnya..

Alhamdulliah..sekian saja 5 tips kulit sihat dan cantik tanpa menjejaskan kesihatan dari fina, malah menjadikan kita lebih fit dan sihat dalam menjalankan aktivit harian kita..

Klik Gambar Untuk Info Lanjut

3 Sekawan Vitamin Untuk Ibu Mengandung Seawal Trimester Pertama

Assalamualaikum w.b.t..

Sejak akhir-akhir ni fina banyak dapat mesej dari pembaca-pembaca blog fina yang meminta nasihat dan tips kerana mereka baru sahaja keguguran. Apa yang fina mampu buat hanyalah memberi semangat dan mencurahkan ilmu yang ada di dada terutama sekali bab pantang selepas keguguran.

Disebabkan itu hari ni fina nak berkongsi beberapa vitamin yang perlu diambil oleh ibu mengandung seawal trimester pertama lagi. Pengambilan nutrisi yang cukup dan seimbang mampu mengurangkan risiko keguguran ketika hamil. Moga-moga dengan izin Allah s.w.t. entri ini dapatlah membantu mommies yang selalu keguguran tu in shaa Allah..

Jom kita tengok apakah vitamin yang fina maksudkan itu..

1. Vitalea (Multivitamin dan Mineral)

  • Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting yang diperlukan oleh badan manusia. Vitamin lengkap ini sangat penting untuk ibu yang sedang hamil untuk menutupi lompong-lompong kekurangan nutrisi mereka.
  • Diet yang seimbang sangat penting untuk membekalkan nutrisi yg cukup, namun di zaman ini terlalu susah untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap setiap hari. Mahu atau tidak ianya perlu dilengkapkan melalui multivitamin..
  • Vitalea juga mempunyai kandungan zat besi yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah yang penting untuk bayi di dalam kandungan. Kandungan Hemoglobin (HB) yang rendah boleh menjejaskan pembesaran bayi seperti kekurangan berat dan juga berisiko mendapat kelahiran pramatang.

2. B-complex

  • Mempunyai kandungan asid folik yang sangat penting di awal kehamilan. Kekurangan asid folik di awal kehamilan boleh menyebabkan kecacatan tulang belakang bayi.
  • Justeru itu, mana-mana ibu yang merancang untuk hamil dinasihatkan mengambil asid folik sebelum dan setelah disahkan hamil.
  • Bcomplex juga membanu menukarkan gula kepada tenaga dengan lebih efisyen. Hal ini dapat memberi kecergasan kepada ibu yang sedang hamil. Walaupun hamil tetap cergas beraktiviti.
  • Part yang paling best apabila kita mengambil B-complex adalah kurang stress dan mood lebih tenang. Hal ini sangat penting kerana stress boleh menjadi salah satu penyumbang yang besar kepada keguguran dan masalah kesihatan yang lain.

3. Vitamin C Sustained Released

  • Sewaktu mengandung imun ibu mesti ditingkatkan untuk melindungi diri dan bayi dari ancaman kuman dan virus berbahaya. Dan perlu untuk kita tahu ketika hamil, imun ibu akan menjadi rendah dari biasa.
  • Pengambilan vitamin C yg cukup secara berkala akan meningkatkan imun badan ibu untuk memberikan perlindungan terhadap ancaman penyakit yang juga menjadi punca kepada keguguran.
  • Vitamin C juga penting untuk penyerapan zat besi yang sempurna. Apabila zat besi dapat diserap oleh badan dengan baik, HB darah akan meningkat ke paras yang baik.
  • Selain untuk pembinaan kolagen dan kulit yang cantik, vitamin C ni sangat penting untuk pembinaan tulang dan gigi yang sihat. Jika anda mendapati gusi anda selalu berdarah ketika memberus gigi, itu juga tanda anda kekurangan vitamin C.

Vitalea , Bcomplex dan Vitamin C.. inilah 3 sekawan vitamin untuk ibu mengandung yang tak dapat dipisahkan apatah lagi ditinggalkan. Ketiga-tiganya bekerjasama antara satu sama lain untuk memberi perlindungan, tumbesaran dan kesihatan yang baik kepada ibu dan bayi di dalam kandungan.

Jadi ibu-ibu hamil jangan ambil ringan lagi akan kelengkapan nutrisi diri anda serta bayi. Jaga pemakanan anda dan juga amalkan gaya hidup yang sihat. Jauhi stress dan lengkapkan lompong-lompong nutrisi dengan Vitamin 3 sekawan ini..

Untuk mendapatkan 3 vitamin sekawan ini, iaitu Vitalea, Bcomplex dan juga Vitamin C..

Boleh terus call/ Mesej/ Wasap Fina :

„ÄčFina : 013-2787508

„ÄčFina : 013-2787508

„ÄčFina : 013-2787508

Atau pun tekan terus link ni utk direct wasap fina (jika sekarang anda membaca blog fina menggunakan hp) :

‚Ė† www.wasap.my/60132787508

‚Ė† www.wasap.my/60132787508

‚Ė† www.wasap.my/60132787508

~Fina juga menyediakan khidmat COD di sekitar kawasan:

‚ėÜ Telok Panglima Garang, Selangor

‚ėÜ Shah Alam, Selangor

‚ėÜ Bukit tinggi Klang, Selangor

‚ėÜ Banting, Selangor

‚ėÜ TUDM Sg.Besi, Kuala Lumpur.

Selain dari kawasan di atas, fina menyediakan khidmat pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Barang biasanya akan sampai 2-3 hari bekerja.

SPREAD THE STORIES, SPREAD THE LOVES