5 Tips Kulit Sihat Dan Cantik Macam Puteri

Zaman sekarang ni bukan takat wanita je nak kulit sihat dan cantik macam puteri, lelaki pun ada yang ‘pm’ untuk dapatkan kulit yang cantik macam putera. Hihi..Dan ada sesetengah golongan tu sampai sanggup telan pil atau sapu krim yang tak ada KKM pun a.k.a bancuh sendiri belakang rumah.

Kalau KKM pun dah tak ada, apatah lagi kajian atau journal apa bagai, memang sah-sah la tak ada.. Aishh..So adik-adik jangan la terlalu obses untuk cantik sampai sanggup meletakkan diri sendiri dalam bahaya. Kesihatan tu sangat penting untuk kita meneruskan hidup dengan baik dan lebih bahagia sebenarnya.

Bayangkan muka kulit semua cantik, tapi kita tak boleh bangun atau berjalan sebab sakit kerana kesan dari bahan-bahan terlarang di dalam produk tersebut. Nauzubillah.. minta dijauhkan la ye. Doa tu wajib, tapi dalam masa yang sama kita mesti berusaha jaga kesihatan diri kita sendiri. Jangan nanti dah terhantuk baru nak menyesal..

5 Tips Kulit Sihat dan Cantik – Serlah Kecantikan Yang Sebenar.

Bagi akak cantik itu sangat subjektif dan ianya perlu seimbang secara fizikal dan rohani. Jom akak kongsikan 5 tips kulit sihat dan cantik malah dapat menyerlahkan kecantikan diri kita dari luar dan dalam.

1. Detoks Diri dan Kulit

》Setiap saat kita sebenarnya menyedut toksin di dalam udara pada zaman sekarang ni. Kerana pencemaran udara semakin kritikal terutama sekali di bandar-bandar yang pesat membangun. Badan yang tinggi toksin akan menjadi lemah, lesu dan menyebabkan kulit juga menjadi kusam dan tidak sihat.

》Banyak fungsi badan akan terganggu kerana kandungan toksin yang tinggi di dalam badan kita. Kulit adalah salah satu organ yang akan terjejas disebabkan toksin. Menjadikan kulit kusam dan bermasalah.

》Detoks boleh dilakukan melalui kaedah berikut :

  • Bersenam dan beraktiviti sehingga mengeluarkan peluh.
  • Berpuasa.
  • Makan dan minum mengikut resepi detoks.
  • Jauhi makanan dan minuman berkafein.
  • Jauhi alkohol dan rokok.
  • Tukar segala peralatan mandian (syampu, sabun, ubat gigi )dan pencuci rumah yang mengandungi bahan kimia kepada yang organik dan bebas toksik.

2. Suku-Suku-Separuh Style

》Konsep suku-suku-separuh ni diperkenalkan oleh KKM dalam menyediakan hidangan yang sihat. Kerana sejak akhir-akhir ni kita kurang makan sayur-sayuran tetapi lebih bnyk mengambil karbohidrat serta makanan yang berlemak dan bergoreng.

》Kurang sayur-sayuran menyebabkan kurang vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan dapat diserap. Hal ini menyebabkan organ-organ badan

termasuklah kulit akan terjejas dan tidak sihat. Jadi sangatlah penting menjaga pemakanan harian kita. Cuba amalkan konsep #sukusukuseparuh ni. Pasti akan ada perbezaan yang ketara pada kulit dan kesihatan badan secara menyeluruh nanti.

3. Ubah Rutin Harian

》Untuk kita melakukan dua tips di atas iaitu ‘Detoks’ dan ‘Suku-Suku-Separuh’ ,kita mestilah mengubah rutin harian kita. Kita juga mesti ada perancangan yang betul dan berkesan. Bayangkan jika kita asyik bangun lambat dan terkejar-kejar untuk ke tempat kerja atau pun hal-hal bisnes, pastinya kita akan terus menolak tepi 2 perkara di atas.

》Nampak macam perkara kecil yang kita boleh tangguh-tangguhkan, tetapi sebenarnya jika kita biarkan, lama-kelamaan akan menjadikan kita lesu, mudah sakit dan kulit pula akan mudah untuk kusam dan berkedut. Paling menakutkan kita mungkin sedang membina penyakit kronik di dalam badan tanpa kita sedari.

4. Fikiran Yang Positif

》Fikiran yang positif menghasilkan tenaga dan emosi yang positif. Dan kajian juga mendapati golongan yang negatif lebih cenderung untuk mendapat penyakit dan wajah serta kulit jugak cepat nampak tua. Seram kan..hihi..

》Jadi selalu senyum dan banyakkan mendengar ceramah-ceramah yang boleh menjadikan kita lebih positif. Berkawanlah dengan golongan bercita-cita tinggi dunia dan akhirat. Kerana biasanya golongan yang ‘Dream Big’ ni sangat positif dan tak sempat untuk negatif pun kerana fokusnya jelas dan besar.

5. Jaga Solat,

》Walaupun ianya tips terakhir di dalam entri ni tetapi ianya adalah tips paling penting sebagai umat islam yang kita perlu jaga. Apa pula kaitan solat dengan kulit sihat dan cantik? Haaa.. pastinya ada juga yang tertanya kan.. Tak mengapa,mari kita huraikan bersama-sama.

》Solat adalah satu ibadah pengabdian diri kita kepada Allah s.w.t. Ia menjadikan kita bukan sahaja tenang malah turut memberi impak yang besar kepada kesihatan kita rohani mahupun jasmani. Setiap pergerakan di dalam solat adalah senaman ringan tetapi sangat memberi kesan yang positif kepada sistem tubuh badan kita apabila dilakukan selalu dan diamalkan.

》Lihat sahaja apabila kita sujud, kita meletakkan dahi kita ke tanah pada paras paling bawah. Apabila dibuat kajian, pengaliran darah ke otak menjadi lebih sempurna berbanding manusia yang tidak sujud.

》Selain itu, sebelum solat kita perlu mengambil wudhuk. Wudhuk juga mempunyai hikmah yang besar untuk kesegaran tubuh badan kita. Selain ianya mampu menjadikan badan kita segar dan kembali ceria, ianya turut menjadikan wajah kita berseri-seri dan bercahaya jika di amalkan.

》Tetapi solat bukanlah tips ritual yang kita buat semata-mata kerana kesihatan atau sekadar menjalankan perintah Allah. Solat perlu didirikan dengan penuh sabar dan penghayatan kepada Tuhan kita yang Maha ESa. Anggaplah solat sebagai lambang kehambaan kita dan juga lambang ucapan terima kasih kita kepada Allah di atas segala nikmat yang kita kecapi sekarang.

》Dirikan solat dengan bersungguh-sungguh dan pada awal waktu, nescaya Allah jaga kesihatan diri dan segala urusan dunia kita. Wajah yang tenang adalah wajah yang cantik dan disenangi sesiapa yang melihatnya..

Alhamdulliah..sekian saja 5 tips kulit sihat dan cantik tanpa menjejaskan kesihatan dari fina, malah menjadikan kita lebih fit dan sihat dalam menjalankan aktivit harian kita..

Klik Gambar Untuk Info Lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge