Category Archives: Artikel Terkini

Pengedar Shaklee Miri Sarawak | Cik Ain 013-2645568

Assalamualaikum w.b.t..

Hai..apa khabar semua.. hari ni fina nak memperkenalkan korang pada downline fina yang kini telah menjadi pengedar shaklee miri, Sarawak. Beliau yang fina maksudkan adalah Cik Ain dari Miri..


Cik Ain ni jatuh cinta dengan vitamin shaklee sejak beliau mempunyai masalah slip disc. Sekarang kesakitan masalah tersebut banyak berkurang dengan pengambilan vitamin shaklee yang konsisten. Alhamdulillah..

Disebabkan itu cik Ain nak sebarkan kebaikan vitamin shaklee ni pada orang ramai agar lebih ramai yang semakin sihat dan terhindar dari mendapat penyakit-penyakit kronik yang sangat mudah untuk singgah ke badan kita di zaman yang penuh mencabar ni..

Lepas ni bukan sahaja orang-orang miri sarawak yang boleh dapatkan vitamin shaklee dari cik ain ni, orang-orang brunei pun boleh turun ke miri untuk membeli vitamin shaklee.. Lebih mudah..hanya contact saja cik ain di no 013-2645568 seperti di dalam gambar.

Id Shaklee Cik Ain adalah 1185917, dan fina jamin Cik Ain adalah pengedar shaklee yang sah dan benar-benar wujud. Cik Ain menyediakan khidmat COD dan jugak pos. Untuk lebih yakin lagi sila tonton video comel dari cik Ain kita ni.. 😊
Dan paling best jika anda menjadi customer cik Ain, beliau akan guide anda untuk makan vitamin shaklee dengan betul dengan tips pengambilan vitamin yang sewajarnya.. Ini kerana cik Ain sudah banyak mengikuti kelas-kelas nutrisi di bawak group fina.

Jadi jangan tunggu lagi..orang-orang miri dan brunei sila dapatkan vitamin shaklee daripada cik Ain kita sama ada secara COD atau pun pos. Boleh jugak dapatkan consultation cik Ain jika anda tidak tahu vitamin apa yang perlu anda ambil.. Hanya perlu tekan pada nombor telefon cik Ain di bawah ni untuk terus Whatsapp cik Ain..

013-2645568

013-2645568

013-2645568

Sekian saja dari fina.. moga artikel ni bermanfaat untuk mereka yang sedang mencari pengedar shaklee miri..assalamualaikum w.b.t..

Fina,

013-2787508,

Founder The Blossoms Network

Tips Bina Reputasi Dan Follower Di Facebook | My Shaklee Journey

“akak ade facebook, tapi tak pandai la dik nak promote2 kat facebook ni.. malu akak..”

-kak tona nak biz tapi malu-


Sempena hari jumaat yang mulia ni fina nak kongsi serba sedikit tips biz online melalui facebook..Facebook adalah medium yang penting untuk membina reputasi dan follower kita sebagai peniaga.Bukan setakat menjual produk, tapi juga membranding diri kita sebagai peniaga yg betul2 wujud.

Antara tips untuk berbiz melalui facebook adalah :

✔Update selalu urusan jual beli.

-Ini penting utk membina kepercayaan prospek terhadap kita. Bila prospek selalu nampak kita update urusan jual beli dgn customers, akan bertambah keyakinan prospek utk berjual beli dgn kita pula..

✔Update yang memberi inspirasi dan motivasi.

-Lumrah manusia sukakan perkara yang baik. Jadi banyakkan post2 yang memberi semangat kepada pembaca. Mungkin pada waktu itu ada yang sedang down dan memerlukan motivasi dari kita.(who knows😉)

✔Dilarang update perkara2 negatif walaupun hanya 2 dari 100 post kita.

-Geram,marah, kecewa, sedih macam mana pun jangan la dilepaskan di wall kita. Walaupun bukan selalu tetap ianya boleh menjejaskan reputasi kita sebagai peniaga.
Cara yang terbaik, mengadulah di tikar sembahyang. Kita akan lebih tenang berbanding mengadu di muka buku. Paling kuat nak cerita pada manusia pun ceritalah pada yg kita percayai, suami, isteri atau kwn2 rapat, yet bukan di facebook!
✔Update aktiviti dan perkembangan biz kita.

-Bukan untuk menunjuk2 yang kita ni bagus sebab ade biz. Tapi supaya kawan2 facebook tahu yang mereka juga boleh merebut peluang yang sama untuk berbiz. Banyak perkara yang kita boleh buat untuk menambah pendapatan di zaman yang Gilakau Semua Tax(GST) ni.
✔Update serba sedikit tentang usaha dan kejayaan kita dalam menjual produk serta dalam membina empayar biz skrg.
-Sekali lagi, disclaimer, bukan untuk menunjuk2, tetapi ianya boleh menjadi motivasi dan inspirasi pada yang memerlukan. Ramai je kat luar sana yang nak buat biz tapi takut, malu, risau tak boleh buat. Tapi bila kita dah buktikan dengan kejayaan, pastinya mereka terfikir ” kenapa pulak mereka tak boleh”..
Rasanya cukuplah 5 point penting untuk kita follow sebagai peniaga di facebook.. Kalau ada salah mohon tunjukkan. Fina juga masih dan sentiasa terus belajar untuk menjadi peniaga yang berakhlak, telus dan prihatin untuk customers fina..😊
Semoga Kita Semua Success Dalam Biz Yang Kita Usaahakan!!💪
Fina,

013-2787508

Part Timer Biz Shaklee.

Founder Of The Blossoms Network.

Founder Of TBN Leaders.

Jom Kenal-kenal Dengan Fina | Ibu Kepada Dua Orang Puteri

Assalamualaikum w.b.t…

Saya Nor Shafina Binti Mohd Din, ibu kepada dua cahaya mata. (Maybe masa ni dah 3 kot..hihi..) Saya lebih selesa membahasakan diri saya dengan panggilan ‘Fina’.. Jika baca entri pun semua pun ‘Fina’, tak ada saya pun. Umur sekarang 29 tahun. Maybe masa baca ni saya 20 tahun dah.(hasil togok vivix, jadi mude..aamiin..)

Fina berasal dari Raub, Pahang dan kini menetap di Telok Panglima Garang, Selangor bersama-sama keluarga kecil fina. Suami fina pula berasal dari Jengka 3, Pahang. Alhamdulillah kami sekufu kerana kedua-dua kami berasal dari Felda. Hihi.. Jadi tak ada lah isu tak biasa duduk kawasan felda bila balik kampung tu. Lagi seronok bila masing-masing cerita kisah sendiri masa kecik membesar di felda. Hampir semua permainan kami sama..

Fina bekerja sebagai maintenance dalam bidang penerbangan di Systematic Aviation Services (SAS) di sungai besi, Kuala Lumpur. Kire hari-hari la ni ulang-alik Selangor-Kuala Lumpur untuk pergi kerja sahaja. Sekali perjalanan ambil masa paling cepat almost 1 jam dan paling lama 2 jam setengah. Memang masa banyak habis dalam perjalanan. Sebab itu fina sekarang sedang mengusahakan bisnes shaklee untuk mencapai income yang lebih baik. Dan akhirnya untuk menjadi Work At Home Mom(WAHM) dan berhenti kerja..

Eh, tercerita pulak pasal bisnes. Maap la ye..terlalu tinggi sangat keinginan untuk mencapainya. Sampai bila cerita pun automatik je keluar..hihi..Lagi apa yer..mmm.. Suami fina pula bekerja sebagai chargeman di Amkor, di Telok Panglima Garang, Selangor. So dekat sangat lah rumah dengan tempat kerja dia. Rumah tu dia beli semasa belum kahwin lagi. So, he deserved it.

Fina mula makan shaklee pada tahun 2013 melalui Set Menyusu Shaklee. Boleh baca kat sini untuk pengalaman fina sendiri consume Set Menyusu Shaklee. Sejak dari tu mula jatuh cinta dan akhirnya fina decide untuk menjadi pengedar shaklee. Bila kita makan dan rasa kesan yang sangat positif, memang fitrah untuk kita rasa nak share dengan orang lain kebaikan produk tu.

Jadi sejak tu fina mula menyebarkannya secara offline(mouth to mouth) dan jugak secara online melalui facebook dan blog. Alhamdulillah.. Setakat ni perkongsian fina banyak memberi manfaat pada yang membeli apabila mereka menjadi lebih sihat setelah mengamalkan vitamin Shaklee.

Sekian saja perkongsian tentang diri fina setakat ini, jika nak order vitamin shaklee boleh terus contact fina di nombor telefon di bawah ini..Khidmat POS dan COD disediakan dan of course FREE consultations.

 

Fina, 013-2787508. ( klik no telefon fina jika anda nak whatsapp fina terus tanpa save no dulu)

Founder of The Blossoms Network.

Founder of TBN Leaders.

Tambah Income Anda Bersama Biz Shaklee | Fina 013-2787508

Alhamdulillah setelah mengamalkan vitamin shaklee hampir 4 tahun dan menjalankan biz shaklee hampir 3 tahun, kini fina mempunyai sebuah group yg bakal menjadi empayar very soon in shaa Allah!😊 Nama group fina, The Blossoms Network🌸🌸

Tahun 2017 ni fina ingin mengajak kawan-kawan facebook fina yang ingin mengambil peluang tambah income dengan biz shaklee yang rendah modal, rendah risiko kerugian tetapi TINGGI pendapatan. Dengan syarat TINGGI SEMANGAT DALAM BERUSAHA!😉
Tak ada biz yang goyang-goyang kaki pastu duit masuk. Melainkan tu skim cepat kaya yang confirm tak kekal lama..biasa-biasa rugi besar pulak, untung tarakk😅..
Jadi nak buat apa-apa biz pun pastikan ianya ‘syariah compliance’ atau dalam kata lain menurut syariah islam seperti biz shaklee ni..dalam kata lain lagi ia tak menganiaya sesiapa, penjual mahupun pembeli..
Bagi yang join di bawah group fina, fina menyediakan kelas mentoring eksklusif sama ada secara ONLINE mahupun OFFLINE. Kelas online adalah melalui medium Whatapss atau Telegram. Kelas offline kita akan berjumpa face to face.

 

Dan fina akan berkongsi teknik berkesan menjalankan Biz Shaklee melalui BLOG dan FACEBOOK yang mana kedua-duanya boleh menjana sales yang banyak😍.
Jangan risau jika anda tak pernah menjalankan biz sebelum ni. Masa kecik pun kita belajar step by step untuk berlari. Same to build our biz right now, we will follow step by step sampai la anda boleh berlari sendiri jauhhhh ke hadapan dan BERJAYA!!😊😊❤💪
Jangan segan-segan untuk contact fina. Tekan je no telefon fina kat bawah ni untuk terus whatsapp fina k😉👍..

Fina ~ 0132787508

Atau boleh save no telefon fina dulu. Bila hati dah terbuka dialu-alukan untuk hubungi fina.

Founder of The Blossoms Network.

Founder of TBN Leaders

Kulit Lebam dan Gelap Tanda Sel Anda Mengalami Necrosis

Tanda paling mudah untuk kita nampak kesan-kesan berlakunya Necrosis adalah pada kulit pesakit diabetes yang lebam dan hitam. Bila belajar ni baru fina teringat pada arwah abah fina.. dia memang ada diabetes dan kulitnya lebam-lebam. Baru sekarang faham, rupanya itulah Necrosis. Sel-sel badan abah telah mati secara Necrosis rupanya. Al-fatihah pada arwah abah. Semoga allahyarham tenang dan bahagia di Sana..Aamiin..
Sel Badan Mati dengan 2 Cara:
Ianya digelar Apoptosis dan Necrosis.

#Persamaan

-Kedua2nya menyebabkan sel mati.
#Perbezaan

》Apoptosis adalah proses kematian sel secara semulajadi manakala Necrosis pulak proses kematian sel yg tak semulajadi(pra-matang). Berlaku lebih awal dari yang sepatutnya.
》Apoptosis terjadi disebabkan proses semulajadi badan manakala Necrosis terjadi disebabkan faktor luar seperti kecederaan, bahan kimia dan bertoksik, radikal bebas, radiasi dan trauma.
》Kesan Apotosis kepada badan adalah tidak berbahaya manakala kesan Necrosis pada badan adalah berbahaya dan boleh membawa maut.
~ Contoh kesan buruk Necrosis pada badan adalah sakit jantung disebabkan salur darah tersumbat. Bila oksigen tak sampai kepada sel di dalam jantung, sel tersebut mengalami necrosis yg akhirnya menyebabkan inflamasi dan kesukaran untuk bernafas.
~ Contoh lain yg lebih ketara adalah pada kaki pesakit diabetes yang menjadi hitam. Hal ini kerana selnya telah mengalami necrosis.
Macam mana nak elak sel kita dari mati secara Necrosis selain mengawal pemakanan dan gaya hidup kita?
Jawapannya adalah dengan meminum satu sudu Vivix Shaklee setiap hari!!
Vivix shaklee mengandungi 4 jenis extract buah-buahan semulajadi yang menjalankan 4 fungsi utama iaitu :
❤Pembaikan sel

❤Perlindungan sel

❤Tenaga untuk sel

❤Prestasi sel
(wau..patut la makcik2 minum vivix rasa bertenaga je)
Kesemua fungsi ini menjaga sel badan agar mati secara semulajadi(Apoptosis) bukannya secara tidak sihat(Necrosis)..
Fuhh..bila dah study lebih mendalam tentang tubuh badan, rasa bersyukur sgt.. kerana baru skrg lebih sedar yang Allah sedang menjaga bertrillion2 sel badan kita. Jadi marilah kita juga menjaga kurniaan Allah ni sebaik-baiknya..
Jaga makan, jalani gaya hidup yang sihat dan mengambil supplemen setiap hari sebagai pelaburan pada kesihatan yang tak ternilai harganya..😊

Jom gokgok vivix dari sekarang untuk kekal sihat..

Fina,

013-2787508

Founder of The Blossoms Network.

Founder of TBN Leaders.

 

Kisah Makcik Tua Di Petron Sebak Terharu 

Situasi.. : nak isi minyak kat petron..sampai je terus parking kat pump no 4..keluar2 nampak seorang makcik tua sedang sapu sampah..pekerja petron tu.. keluar je dari kereta terus disapa,

makcik : La..kerja ke anak ari ni..(muke senyum je sambil kehairanan kenapa pakai baju kerja ari ahad ni.)
fina : haah.. kerja makcik..( senyum2 jugak)
makcik : rajinnye kerja ari ahad ni..
fina : saya kerja shift makcik..mmg kene kerja ari ni.. bukan OT pun..( sambil gelak2 sbb rase xlayak dipuji rajin, mmg kene kerja utk penuhi hours keje..hihi)
makcik : yekeee..makcik pun sama jugak..( sambil tepuk2 bahu fina..dalam hati fina, ceria je makcik ni..)
fina : ok makcik nak gi kaunter bayar..
makcik : haa..yelah nak..


– keluar je ke kereta balik tgk makcik tu tolong isikan minyak dan dah siap pun..lama sgt agaknye fina borak dgn org kaunter tu pasal kad kumpul point utk fleet tu😅😅..
fina : terima kasih bnyk2 makcik..(sambil salam dan fina selitkan rm20 ditangannya)
makcik : sama2 nak..(tak perasan lagi waktu salam tu..)
-5 saat lepas tu..
makcik : Allah nak..banyak sangat ni.. terima kasih bnyk2..(riak wajah syukur, terharu dan tak sangka) 
fina : sama2 sambil senyum..
– fina start enjin kereta dan parking depan sikit dari kawasan isi minyak tu.. masih dalam kawasan petron. fina tunggu kawan sbb die gi beli barang kejap.
– tak lama lepas tu makcik tadi datang. fina pun turunkan tingkap.
makcik : alah nak..banyak nye duit kasi makcik.. trima kasih bnyk2 nak..(muke sgt terharu sambil jari jemari kasarnya menyentuh2 pipi fina😭)
fina : sama2 makcik..(senyum je, dalam hati rase sebak dan rase nak bagi je lagi kat makcik ni..seronok tgk die seronok sgt gitu..ikhlas sgt rupenya..). 
-sempat jugak fina mintak die doakan fina sekeluarga menjadi tetamu Allah untuk Umrah hujung tahun ni.. makcik tu mengangguk2 kan kepala die je waktu fina bg tau hajat fina tu..mgkin sambil dalam hati mendoakan..
– semoga aminnya menjadi penguat utk Allah makbulkan hajat fina tu.. in shaa Allah..😊
* Moral of the story,.
》Syukuri segala nikmat Allah pada kita.. syukur seikhlas hati, nescaya Allah tambah lagi rezki..kalau kita manusia ni rase nak kasi lagi pada org yg bersyukur sgt dengan ape yg kita beri tu, Allah s.w.t. pasti lebih Agung dan lebih hebat lagi.. Allah  Maha Memberi..nescaya Allah akan terus tambah nikmatNya jika kita BERSYUKUR!
#SyukurSelalu

Fina, 

Founder of The Blossoms Network,

Founder of TBN Leaders,

Mentor Biz Shaklee,

SID : 906685.

HP : 013-2787508 (Call/Mesej/Whatsapp)

*COD vitamin shaklee Area Telok Panglima Garang, Sijangkang, Banting, Klang dan Shah Alam.

Di Sebalik Tabir Lahirnya Leader Yang Pertama |My Shaklee Journey

Bulan Mac 17 adalah bulan terakhir dalam cycle shaklee.. macam akhir tahun la..kalau kalendar biase tu bulan 12, shaklee ni bulan mac ni adalah akhir tahun die..cycle baru akan bermula April 17 nanti..
Syukur Alhamdulillah.. cycle yang bakal berakhir ni fina berjaya lahirkan seorang leader New Supervisor di bawah group fina.. Tahniah pada supervisor pertama dalam group fina, Khairunisa Zakaria😊😊.. in shaa Allah bulan ni akan menyusul 2 orang lagi supervisor baru mengikut jejak langkah nisa..

Sepanjang buat biz shaklee, inilah cycle yg fina letakkan sepenuh tenaga dan otak fina mengusahakannya..(serius sangat la tu kirenya).. kalau sebelum ni memang hangat-hangat tahi ayam je..😅😅..
Betullah setiap usaha tu Allah pasti balas.. di sebalik kejayaan group fina yang semakin berkembang, ada berbagai cabaran dan pengorbanan yang dah fina lalui.. jadi kalau nak jadi master tu faham-faham la berapa banyak pengorbanan yang mesti kita buat kan..of course MORE!
Nak cerita sikit agar jadi kekuatan pada anak-anak biz fina yang sedang berusaha sekarang ni.. antara perkara extra yg fina buat :
1. Korban mase senang-lenang di mana dulu bleh lepak-lepak tengok tv dan bersuka ria.. sekarang ada je mase fina terus buat kerja shaklee. Memang tak sempat nak tengok movie, inikan drama telenovella..😂

2. Waktu makan tak tentu masa.. biasenya waktu rehat tu sibuk buat coaching, reply msj customer, buat sharing.. bila ada masa senggang then fina makan. Maybe sebab dah shake-shake ESP jugak kot rase kenyang dan bertenaga je😍..
3. Perah otak fikir starategy untuk bantu anak-anak capai target.. sebab kita dah lalui zaman-zaman anak biz ni.. jadi bnyk perkara yang kita boleh share dgn diorg agar perjalanan diorang sentiasa smooth menuju target..💪
4. Korban masa dengan anak-anak dan suami..kalau ikutkan waktu kerja..abis kerja shift pagi pukul 2.. pukul 3 fina dah boleh bersama keluarga..tapi fina korbankan mase tu untuk coaching offline atau buat sharing online.. fina yakin 2 tahun lagi fina akan ada masa lebih banyak bersama mereka😭..(terima kasih en.suami yang sangat memahami, mendoakan dan sangat supportive)
Ada baaanyakk lagi yang fina kene buat.. sebab banyak lagi impian fina untuk group fina..semoga Allah memberkati segala usaha dan pengorbanan yang seciput ni..Rahmat Allah tu terlalu besar, tak padan walau sebanyak mana pun usaha kita..namun Allah suruh kita BERUSAHA!
Semoga cycle akan datang lebih ramai leaders yang hebat-hebat di lahirkan dalam The Blossoms Network.. Aamiin Ya Rabbal A’lamin..Sekian saja perkongsian dari fina mengenai biz shaklee yang sedang fina usahakan. 

Dikesempatan ini fina menyeru kepada pembaca yang berminat untuk menyertai fina menjana income dalam shaklee segera pm, call atau whatsapp fina ni no di bawah:

Fina > 013-2787508

Fina > 013-2787508

Fina > 013-2787508

TIPS REZKI LANCAR MACAM AIR MENGALIR

​Pernah tak rasa rezki macam sangkut2 je.. Fina pernah. Dan especially yg buat biz akan lebih senang nak rasa. Sama ada rezki mudah masuk atau pun sangkut2..
Dalam keadaan mcm ni kita jgn pandang salah orang lain.. pandang diri kita je.. pasti ada sesuatu yg perlu kita perbetulkan supaya rezki kita mudah masuk dan diberkati..
Kadang Allah tarik rezki spy kita ingat dan kembali pada Dia..pasti ade hikmah disebalik apa yg Allah takdirkan utk kita.. selalu la bersangka baik.. cuba positif kan diri..+++
Ade 5 perkara yg kita perlu buat sebagai tanda taubat dan syukur kita padaNya..
1. Istighfar dan solat sunat taubat.🍁
– dosa2 kita juga boleh menjadi batu penghalang kepada rezki kita.. selalu la istighfar kerana kita hanya manusia yg mudah melakukan kesilapan. Rendahkan diri kita sebagai seorang hamba yg penuh dgn dosa.. mohon keampuanan pada Allah dengan sesunguhnya..
– dalam Alquran juga disebut, sesiapa yg memohon ampun pada Allah, akan dtg jalan keluar kepada masalahnya dan Allah akan beri rezki dari arah yg tak disangka2..
2. Syukur dengan nikmat yg kita ada skrg..🍁
– Bila ada masalah atau tak dapat rezki sprt yg kita minta, kita seolah-olah lupa akan nikmat Allah pada kita selama ni.. padahal terlalu bnyk yg perkara yg perlu kita syukuri yg Allah dah beri selama ni.. paling kita tak sedar Allah beri nikmat dan tak tarik balik dr kita..Allah..
– jadi bnykkn bersyukur kerana nikmat Allah pada kita tidak terhitung banyaknya. Bila bersyukur hati kita akan lebih tenang dan membuka pintu rezki untuk masuk dgn mudah..dan ketahuilah makam syukur itu lebih tinggi dari makam sabar..
3. Perbaiki solat dan solat awal waktu.🍁
– Siapa yg menjaga solat, Allah akan menjaganya.. Allah akan beri dia kejayaan di dunia n akhirat.. Solat akan menjadikan seseorang itu dekat padaNya. Bila perkara paling penting kita jaga dengan sehabis baik in shaa allah pasti rezki dan hidayah Allah mudah untuk datang..
4. Berbuat baik pada ibu bapa.🍁
– Rezki kita juga boleh sangkut2 jika kita tak jaga hubungan kita dgn ibu bapa..tgk bagaimana nada kita bercakap dgn mak. Adakah kita mengembirakan mereka.. kalau boleh call mak hari2 dan tanya khabar. 
-doaka mereka(mak ayah kita)  bagi yg masih hidup atau meninggal dunia. Kerana doa itulah tanda kasih syg kita pada mereka..bila hubungan dengan mak ayah kita baik, pastinya mudah utk kita dpt rezki yg baik juga..
5. Sedekah.🍁
– dah ramai yg tahu dasyatnye kesan sedekah ni pada rezki kita.. ia menyucikan harta kita dan mengundang rezki yg barokah. Sedekah yg Allah suka adalah yg berpanjangan walapun sedikit..
– setiap hari sedekah la semampu yg mungkin. Cuba jadikannya amalan harian kita.. cuba sedaya upaya menjadikannya amalan wajib kita setiap hari. Pastinya lebih mudah rezki utk masuk dan berkembang..
Sekian dari fina.. semoga kita sama2 cuba perbaiki diri kita agar Allah menjadikan hidup kita lebih barokah dan penuh kasih syg..❤
*testing gambar azra ambik smlm..mmm..not bad la..gegar sikit je..😅
 #tsunamishaklee #liveamazing #shakleeeffect #tsunamisuper8 #ptstim9

5 Tips Boleh Zikir Secara Konsisten- Kunci Ketenangan

Assalamualaikum w.b.t..

Sebelum join bisnes shaklee, jujur fina memang tak ada terfikir untuk zikir secara serius. Maksudnya fina tak ada tetapkan berapa kali mesti selawat lepas solat, berapa kali mesti istighfar dalam sehari.. 

Memang tak ada pun semangat atau keinginan tu untuk ‘pastikan’ fina berzikir setiap hari..Cuma buat zikir2 biasa lepas solat.. itu pun kalau ade kerja tu zikir sikit-sikit.. belum ada lagi rasa rugi atau bersalah kalau tak zikir mase tu..

Syukur Alhamdulillah sangat sejak join bisnes shaklee Allah bimbing sikit2 hati dan jiwa untuk lebih dekat kepadaNya..walaupun pada awalnya fina buat sebab nak penuhi master checklist yang upline kasi, namun sekarang sudah semakin sebati dalam diri. 

Bila tak buat tu rasa ada yang kurang dan rasa tak lengkap je..macam bila tak solat lagi, haa macam tulah rasanya. Syukur sangat Allah letakkan perasaan tu dalam hati fina. TandaNya Allah nak kita dekatkan diri kepadaNya..

Panjang pulak luahan perasaan..hehe.. okay..jom fina share zikir apa yang fina sedang amalkan setiap hari.. lagi satu..dalam bisnes shaklee di dalam group fina, KUNCI PAPA SAHAJA KEJAYAAN ADALAH DEKAT DENGAN ALLAH S.W.T..

LIST ZIKIR FINA SETIAP HARI

1. Istighfar 100x

2. Syahadah 100x

3. Ya Quddus 300x

4. La haw la wala quwwata…(sampai habis) 100x

5. Ya Hayyu Ya Qayyum 313x

6. Ya Wahhab 1000x

Ini adalah senarai fina setakat ni.. nak buat lebih lagi amatlah digalakkan..tetapi seeloknya buat sikit-sikit sehingga konsisten. Kalau terus banyak dikhuatiri buat sehari dua je.. hari seterusnya dah tak buat dah sebab rasa ‘overload’..

Allah s.w.t. pun suka kan amalan yang sedikit tetapi berterusan berbanding amalan yang banyak tetapi sekejap-sekejap je.. jadi marilah kita berusaha untuk berzikir setiap hari. Tetapkan target zikir kita agar kita sentiasa terpandu..

Apakah  5 Tips Fina untuk Berzikir Secara Berterusan?

  • ADA TARGET DAN LIST – bila dah set target dalam sehari berapa kali mesti berzikir, kita pastinya akan lebih bersemangat untuk berzikir. Masukkan juga dalam list harian kita.
  • TAHU DAN FAHAM KENAPA MESTI BERZIKIR SETIAP HARI. – zikir adalah tanda kita bersyukur dengan segala rahmatNya yang tak terkira…tanamkan juga perasaan rugi andainya dalam sehari kita 
  • NIAT UNTUK ISTIQAMAH SUNGGUH-SUNGGUH. – niat la sungguh-sungguh untuk istiqamah berzikir. kerana di dalam islam segalanya bermula dengan niat. Semakin murni niat semakin banyak rahmat turun untuk menmpuhi dugaan mendatang.
  • DOA SUPAYA TERUS ISTIQAMAH BERZIKIR – doa adalah senjata utama orang mukmin..sentiasa memohon pada Alllah s.w.t. diberi kekuatan untuk terus ustiqamah berzikir dalam apa jua keadaan dan di mana sahaja.
  • KURANGKAN PILIHAN – Manusia ni jika diberi pilihan pastinya nak pilih yang mudah-mudah saja. Jadi elakkan dari mempunyai pilihan. Mahu atau tak kita mesti buat. Contohnya, boleh istighfar 100x sehari dan boleh juga 20x sehari. Pastinya banyak yang memilih 20x sehari. Tetapkan sahaja 100x sehari fullstop!

Alhamdulillah semoga tips-tips ni dapat membantu pembaca untuk terus bermujahadah berzikir secara istiqamah mulai saat ini. Fina mengalu-alukan sangat pembaca untuk share tips ini kepada orang lain di luar sana. Semoga ianya menjadi pencen kubur fina dan jugak pembaca yang sudi share entri ini di media sosial yang lain..

Sekian dari fina..Assalamualaikum w.b.t..:)

TASK 2 ‘Jom Ibu Jom Ayah’ : Cop-cop Si Batang Pisang..

Assalamualaikum w.b.t..

Aktiviti seterusnya adalah mengecop menggunakan batang pisang. Fina yakin semua pun pernah buat aktiviti ni masa kat sekolah dulu kan.. waktu tu sibuklah suruh mak ayah carikan batang pisang sebab cikgu suruh bawak ke sekolah..hihi..

Aktiviti ni kami wat waktu malam seperti aktivit-aktiviti sebelum ni. Bermula jam 9 malam sehinggalah 10 malam. Tapi selepas habis aktiviti fina berpendapat aktiviti yang agal rumit ni( dengan air boleh tumpah bila-bila masa, kaler air pun boleh sampai ke mula) elok sangatlah dilakukan di luar rumah pada waktu siang..

Biasalah bila budak 2 dan 4 tahun main kaler air ni..habis kaki pun dikalernya..kita nak marah pun tak boleh sebab dia sedang beraktiviti explore benda yang baru..memang itu pun tujuan kita kan, untuk ransang minda dan pergerakan psiko moto dia..selain kita nak beri 200% perhatian pada diorang.

So next time memang kene buat di kawasan luar rumah dan pada waktu siang. Jadi panjang sikit la masa tu..sempat lah kita nak mengemas semula dan mandikan diorang balik sebab dah kotor bermain..

Bahan-bahan Aktiviti Cop-Cop Si Batang Pisang

1. Batang pisang dipotong pendek

2. Kaler air

3. Pallet 

4. Kertas lukisan

5. Surat khabar utk alas semasa mengecop

Jom tengok gambar diorang sedang beraktiviti.. macam biasa la..ibu camerawoman, jadi tak ada lah dalam gambar. hihi..

Alhamdulillah seronok sangat melayan diorang. Macam-macam ragam tapi keadaan masih terkawal walaupun dah ada tanda-tanda nak buat onar tu..hihi.. next time boleh buat lagi dan cari bahan lain pulak selain batang pisang..apa eh?? ermm..tak apa lah..tu pikir kemudian..tapi kalau ada idea share ye.. sekian..assalamualaikum..:)

1 2 3 6