Category Archives: Biz Shaklee

Tips Bina Reputasi Dan Follower Di Facebook | My Shaklee Journey

“akak ade facebook, tapi tak pandai la dik nak promote2 kat facebook ni.. malu akak..”

-kak tona nak biz tapi malu-


Sempena hari jumaat yang mulia ni fina nak kongsi serba sedikit tips biz online melalui facebook..Facebook adalah medium yang penting untuk membina reputasi dan follower kita sebagai peniaga.Bukan setakat menjual produk, tapi juga membranding diri kita sebagai peniaga yg betul2 wujud.

Antara tips untuk berbiz melalui facebook adalah :

✔Update selalu urusan jual beli.

-Ini penting utk membina kepercayaan prospek terhadap kita. Bila prospek selalu nampak kita update urusan jual beli dgn customers, akan bertambah keyakinan prospek utk berjual beli dgn kita pula..

✔Update yang memberi inspirasi dan motivasi.

-Lumrah manusia sukakan perkara yang baik. Jadi banyakkan post2 yang memberi semangat kepada pembaca. Mungkin pada waktu itu ada yang sedang down dan memerlukan motivasi dari kita.(who knows😉)

✔Dilarang update perkara2 negatif walaupun hanya 2 dari 100 post kita.

-Geram,marah, kecewa, sedih macam mana pun jangan la dilepaskan di wall kita. Walaupun bukan selalu tetap ianya boleh menjejaskan reputasi kita sebagai peniaga.
Cara yang terbaik, mengadulah di tikar sembahyang. Kita akan lebih tenang berbanding mengadu di muka buku. Paling kuat nak cerita pada manusia pun ceritalah pada yg kita percayai, suami, isteri atau kwn2 rapat, yet bukan di facebook!
✔Update aktiviti dan perkembangan biz kita.

-Bukan untuk menunjuk2 yang kita ni bagus sebab ade biz. Tapi supaya kawan2 facebook tahu yang mereka juga boleh merebut peluang yang sama untuk berbiz. Banyak perkara yang kita boleh buat untuk menambah pendapatan di zaman yang Gilakau Semua Tax(GST) ni.
✔Update serba sedikit tentang usaha dan kejayaan kita dalam menjual produk serta dalam membina empayar biz skrg.
-Sekali lagi, disclaimer, bukan untuk menunjuk2, tetapi ianya boleh menjadi motivasi dan inspirasi pada yang memerlukan. Ramai je kat luar sana yang nak buat biz tapi takut, malu, risau tak boleh buat. Tapi bila kita dah buktikan dengan kejayaan, pastinya mereka terfikir ” kenapa pulak mereka tak boleh”..
Rasanya cukuplah 5 point penting untuk kita follow sebagai peniaga di facebook.. Kalau ada salah mohon tunjukkan. Fina juga masih dan sentiasa terus belajar untuk menjadi peniaga yang berakhlak, telus dan prihatin untuk customers fina..😊
Semoga Kita Semua Success Dalam Biz Yang Kita Usaahakan!!💪
Fina,

013-2787508

Part Timer Biz Shaklee.

Founder Of The Blossoms Network.

Founder Of TBN Leaders.

Tambah Income Anda Bersama Biz Shaklee | Fina 013-2787508

Alhamdulillah setelah mengamalkan vitamin shaklee hampir 4 tahun dan menjalankan biz shaklee hampir 3 tahun, kini fina mempunyai sebuah group yg bakal menjadi empayar very soon in shaa Allah!😊 Nama group fina, The Blossoms Network🌸🌸

Tahun 2017 ni fina ingin mengajak kawan-kawan facebook fina yang ingin mengambil peluang tambah income dengan biz shaklee yang rendah modal, rendah risiko kerugian tetapi TINGGI pendapatan. Dengan syarat TINGGI SEMANGAT DALAM BERUSAHA!😉
Tak ada biz yang goyang-goyang kaki pastu duit masuk. Melainkan tu skim cepat kaya yang confirm tak kekal lama..biasa-biasa rugi besar pulak, untung tarakk😅..
Jadi nak buat apa-apa biz pun pastikan ianya ‘syariah compliance’ atau dalam kata lain menurut syariah islam seperti biz shaklee ni..dalam kata lain lagi ia tak menganiaya sesiapa, penjual mahupun pembeli..
Bagi yang join di bawah group fina, fina menyediakan kelas mentoring eksklusif sama ada secara ONLINE mahupun OFFLINE. Kelas online adalah melalui medium Whatapss atau Telegram. Kelas offline kita akan berjumpa face to face.

 

Dan fina akan berkongsi teknik berkesan menjalankan Biz Shaklee melalui BLOG dan FACEBOOK yang mana kedua-duanya boleh menjana sales yang banyak😍.
Jangan risau jika anda tak pernah menjalankan biz sebelum ni. Masa kecik pun kita belajar step by step untuk berlari. Same to build our biz right now, we will follow step by step sampai la anda boleh berlari sendiri jauhhhh ke hadapan dan BERJAYA!!😊😊❤💪
Jangan segan-segan untuk contact fina. Tekan je no telefon fina kat bawah ni untuk terus whatsapp fina k😉👍..

Fina ~ 0132787508

Atau boleh save no telefon fina dulu. Bila hati dah terbuka dialu-alukan untuk hubungi fina.

Founder of The Blossoms Network.

Founder of TBN Leaders

Di Sebalik Tabir Lahirnya Leader Yang Pertama |My Shaklee Journey

Bulan Mac 17 adalah bulan terakhir dalam cycle shaklee.. macam akhir tahun la..kalau kalendar biase tu bulan 12, shaklee ni bulan mac ni adalah akhir tahun die..cycle baru akan bermula April 17 nanti..
Syukur Alhamdulillah.. cycle yang bakal berakhir ni fina berjaya lahirkan seorang leader New Supervisor di bawah group fina.. Tahniah pada supervisor pertama dalam group fina, Khairunisa Zakaria😊😊.. in shaa Allah bulan ni akan menyusul 2 orang lagi supervisor baru mengikut jejak langkah nisa..

Sepanjang buat biz shaklee, inilah cycle yg fina letakkan sepenuh tenaga dan otak fina mengusahakannya..(serius sangat la tu kirenya).. kalau sebelum ni memang hangat-hangat tahi ayam je..😅😅..
Betullah setiap usaha tu Allah pasti balas.. di sebalik kejayaan group fina yang semakin berkembang, ada berbagai cabaran dan pengorbanan yang dah fina lalui.. jadi kalau nak jadi master tu faham-faham la berapa banyak pengorbanan yang mesti kita buat kan..of course MORE!
Nak cerita sikit agar jadi kekuatan pada anak-anak biz fina yang sedang berusaha sekarang ni.. antara perkara extra yg fina buat :
1. Korban mase senang-lenang di mana dulu bleh lepak-lepak tengok tv dan bersuka ria.. sekarang ada je mase fina terus buat kerja shaklee. Memang tak sempat nak tengok movie, inikan drama telenovella..😂

2. Waktu makan tak tentu masa.. biasenya waktu rehat tu sibuk buat coaching, reply msj customer, buat sharing.. bila ada masa senggang then fina makan. Maybe sebab dah shake-shake ESP jugak kot rase kenyang dan bertenaga je😍..
3. Perah otak fikir starategy untuk bantu anak-anak capai target.. sebab kita dah lalui zaman-zaman anak biz ni.. jadi bnyk perkara yang kita boleh share dgn diorg agar perjalanan diorang sentiasa smooth menuju target..💪
4. Korban masa dengan anak-anak dan suami..kalau ikutkan waktu kerja..abis kerja shift pagi pukul 2.. pukul 3 fina dah boleh bersama keluarga..tapi fina korbankan mase tu untuk coaching offline atau buat sharing online.. fina yakin 2 tahun lagi fina akan ada masa lebih banyak bersama mereka😭..(terima kasih en.suami yang sangat memahami, mendoakan dan sangat supportive)
Ada baaanyakk lagi yang fina kene buat.. sebab banyak lagi impian fina untuk group fina..semoga Allah memberkati segala usaha dan pengorbanan yang seciput ni..Rahmat Allah tu terlalu besar, tak padan walau sebanyak mana pun usaha kita..namun Allah suruh kita BERUSAHA!
Semoga cycle akan datang lebih ramai leaders yang hebat-hebat di lahirkan dalam The Blossoms Network.. Aamiin Ya Rabbal A’lamin..Sekian saja perkongsian dari fina mengenai biz shaklee yang sedang fina usahakan. 

Dikesempatan ini fina menyeru kepada pembaca yang berminat untuk menyertai fina menjana income dalam shaklee segera pm, call atau whatsapp fina ni no di bawah:

Fina > 013-2787508

Fina > 013-2787508

Fina > 013-2787508

Bulan Terbaik Untuk Merancang Tahun 2017

​Zaman sekarang nak cari kerja ikut apa yang kita belajar bukannya mudah. Tak kire la swasta ke kerajaan.. Biasanya dapat, tapi tak sama dengan apa yang kita belajar.
Sudahlah tangga gaji kerja lebih rendah dari yang kita jangka, loan belajar PTPTN dah mula nak kene bayar.  

Dengan segala benda naik skrg , fuhh.. mmg mencabar. Jangan la Tol naik lagi, fina hari2 rempuh 6 tol pergi balik..( Rempuh cara sopan la ye dgn guna smart tag😅)
Tapi mengeluh kemudian tak buat apa2 perubahan pun tak guna.. Mengeluh tak buatkan income kita bertambah, lagi kurang ada la sebab kurang bersyukur. Ye dak😉
Skrg dah pun bulan 12..tak lama lagi kita akan melangkah ke tahun baru iaitu 2017. So bagi fina, this is the right time to start something yg boleh membantu menambahkan lagi income kita..
Bulan 12 adalah bulan terbaik untuk melakar segala perancangan kita bagi tahun 2017. Apakah matlamat dan apakah impian kita untuk tahun 2017..
Minggu depan fina akan berjumpa dgn anak cucu group fina iaitu THE BLOSSOMS utk kami sama2 duduk berbincang apakah strategi terbaik utk memajukan biz shaklee kami pada tahun 2017.
Bila dah ada matlamat dan perancangan yg solid, tahun depan hanya perlu ikut perancangan dan berdoa sungguh2 agar segala impian tercapai.. bukannya baru terkial-kial nak mula..
Ada yang target nak income 4 angka, ada yang nak 5 angka. Kan Khairunisa Zakaria Raihana Abdul Aziz Nurul Farhah Siti Noor Syuhada Dedeq Nor Atikah Kamaruddin..   Apa2 pun bisnes shaklee memang menyediakan semua peluang itu kepada kita semua. 
Dah ramai yang mencapainya dengan syarat buat apa yang mereka dah buat, dan lalui dgn tabah apa yang mereka dah lalui.. Hasilnya pasti sgt manis dan berbaloi-baloi..🤗
Jadi hari ni fina menyeru sesiapa yang ingin income tambahan dari Bisnes Shaklee, hubungi fina segera. In shaa allah kita akan bincang dan fikir bersama2 dlm mendapatkan income yg diingini..
Ingat, bulan ni adalah bulan terbaik utk kita duduk bersama merancang dan mulakan perubahan sebaik saja melangkah ke tahun 2017 nanti💪💪💪
#tsunamishaklee #liveamazing #shakleeeffect #tsunamisuper8 #ptstim9

5 Sebab Kukuh Kenapa Mesti Mula Bisnes Online Dari Sekarang

Assalamualaikum w.b.t.

KENAPA MESTI BISNES ONLINE?

Ade pro and con setiap medium yang kita pilih..Terpulang pada diri masing-masing ..Macam fina memang bisnes ONLINE yang jadi pilihan fina kerana:
● Tak perlu sewa kedai dan duduk kat kedai setiap hari. Fina hanya perlu bukak kedai online dari rumah (sama ada FB atau Blog). Post-post pun boleh schedule, andai kita busy, ‘kedai online’ masih bukak tanpa kehadiran kita.. best kan😉
● Tak perlu upah pekerja. Hampir semua kerja bisnes online boleh fina buat sendiri. Kalau perlu outsource pun bukan selalu. Contoh upgrade bandwith blog atau pun mekap blog fina akan outsource sebab malas nak ambik port part tu.. nak fokus pada sharing je..itu pun sekali atau 2 3 taun sekali je..jimat😊

Kenapa Bisnes Online Mesti Mula Dari Sekarang?


“Takpelah..tunggu la anak dah besar sikit baru buat biz online.Susah nak buat sekarang..”  – Puan A-

Percayalah..nanti anak tu dah besar tak buat jugak.  Sebabnya ada baby baru pulak😅
Kita tak boleh tangguh-tangguh nak mulakan biz online ni sebabnya :
● Bisnes online memerlukan kita untuk BINA KEPERCAYAAN pembaca sebelum membeli.. Jadinya jangan expect buat bisnes online ari ni , besok dah ade orang beli..so ia mengambil masa dan kita mesti terus konsisten sharing dan update untuk ambil hati pembaca..
● Kalau nak tunggu anak-anak besar sempat la kita pun SEMAKIN TUA.  Bila dah makin tua mood nak start berbiz pun makin kurang.. Buatnya berlaku keruntuhan ekonomi dalam keluarga kita secara tiba-tiba, tak ke stress kalau time tu la baru nak belajar buat biz..
● “Rome was’t build in a day”.. Nak membina empayar yang kukuh bukanlah perkara yang mudah. Begitu jugak la nak bina empayar biz sendiri. Perlukan PENGORBANAN MASA DAN TENAGA. Jadinya elok la kita bersusah-susah dulu waktu masih muda bertenaga ni.. Bila dah tua tak yah pening-pening lagi..😊

4 Perkara Wajib Buat Setiap Hari Untuk Berjaya

​++Cuit2 Petang++


Kenapa setiap hari kita mesti buat “E.N.E.M” ni. Apa tu??
E- #Education : pastikan mulakan hari dengan ilmu. Dapatkan dari buku atau pun apa-apa sumber. 
Bila awal-awal pagi lagi kita dah jamu mata dan minda kita dengan perkara yang positif pastinya hari-hari kita akan lebih positif dan terisi😊
N- #Nutrition : Makan makanan yang berkhasiat. Dah menjadi sunnatullah, bila makan yang sihat akan dapat badan yang sihat. 
So vitamin wajib di ambil setiap hari pada zaman kita yang serba tak cukup dan tak sempat ni😅..
E- #Exercise : pastikan badan tidak lemau dengan melakukan exercise simple. Kadang-kadang kita rasa macam tak ada mood je..
haa..cuba exercise sikit dan tinggalkan sekejap gajet-gajet untuk betul-betul ‘pause’ sekejap dari sebarang aktiviti. Anda akan dapati badan akan lebih cergas dan emosi lebih stabil🤗
M- #Meditation : Sebagai umat islam ianya disebut amalan rohani iaitu seperti solat, mengaji dan zikir. Dalam AlQuran dah pun disebut dengan berzikir hati akan tenang. 
Apatah lagi jika solat di awal waktu dan mengaji seusai solat. Pastinya berganda2 ketenangan dan keberkatan bukan😉

5 Tips Boleh Zikir Secara Konsisten- Kunci Ketenangan

Assalamualaikum w.b.t..

Sebelum join bisnes shaklee, jujur fina memang tak ada terfikir untuk zikir secara serius. Maksudnya fina tak ada tetapkan berapa kali mesti selawat lepas solat, berapa kali mesti istighfar dalam sehari.. 

Memang tak ada pun semangat atau keinginan tu untuk ‘pastikan’ fina berzikir setiap hari..Cuma buat zikir2 biasa lepas solat.. itu pun kalau ade kerja tu zikir sikit-sikit.. belum ada lagi rasa rugi atau bersalah kalau tak zikir mase tu..

Syukur Alhamdulillah sangat sejak join bisnes shaklee Allah bimbing sikit2 hati dan jiwa untuk lebih dekat kepadaNya..walaupun pada awalnya fina buat sebab nak penuhi master checklist yang upline kasi, namun sekarang sudah semakin sebati dalam diri. 

Bila tak buat tu rasa ada yang kurang dan rasa tak lengkap je..macam bila tak solat lagi, haa macam tulah rasanya. Syukur sangat Allah letakkan perasaan tu dalam hati fina. TandaNya Allah nak kita dekatkan diri kepadaNya..

Panjang pulak luahan perasaan..hehe.. okay..jom fina share zikir apa yang fina sedang amalkan setiap hari.. lagi satu..dalam bisnes shaklee di dalam group fina, KUNCI PAPA SAHAJA KEJAYAAN ADALAH DEKAT DENGAN ALLAH S.W.T..

LIST ZIKIR FINA SETIAP HARI

1. Istighfar 100x

2. Syahadah 100x

3. Ya Quddus 300x

4. La haw la wala quwwata…(sampai habis) 100x

5. Ya Hayyu Ya Qayyum 313x

6. Ya Wahhab 1000x

Ini adalah senarai fina setakat ni.. nak buat lebih lagi amatlah digalakkan..tetapi seeloknya buat sikit-sikit sehingga konsisten. Kalau terus banyak dikhuatiri buat sehari dua je.. hari seterusnya dah tak buat dah sebab rasa ‘overload’..

Allah s.w.t. pun suka kan amalan yang sedikit tetapi berterusan berbanding amalan yang banyak tetapi sekejap-sekejap je.. jadi marilah kita berusaha untuk berzikir setiap hari. Tetapkan target zikir kita agar kita sentiasa terpandu..

Apakah  5 Tips Fina untuk Berzikir Secara Berterusan?

  • ADA TARGET DAN LIST – bila dah set target dalam sehari berapa kali mesti berzikir, kita pastinya akan lebih bersemangat untuk berzikir. Masukkan juga dalam list harian kita.
  • TAHU DAN FAHAM KENAPA MESTI BERZIKIR SETIAP HARI. – zikir adalah tanda kita bersyukur dengan segala rahmatNya yang tak terkira…tanamkan juga perasaan rugi andainya dalam sehari kita 
  • NIAT UNTUK ISTIQAMAH SUNGGUH-SUNGGUH. – niat la sungguh-sungguh untuk istiqamah berzikir. kerana di dalam islam segalanya bermula dengan niat. Semakin murni niat semakin banyak rahmat turun untuk menmpuhi dugaan mendatang.
  • DOA SUPAYA TERUS ISTIQAMAH BERZIKIR – doa adalah senjata utama orang mukmin..sentiasa memohon pada Alllah s.w.t. diberi kekuatan untuk terus ustiqamah berzikir dalam apa jua keadaan dan di mana sahaja.
  • KURANGKAN PILIHAN – Manusia ni jika diberi pilihan pastinya nak pilih yang mudah-mudah saja. Jadi elakkan dari mempunyai pilihan. Mahu atau tak kita mesti buat. Contohnya, boleh istighfar 100x sehari dan boleh juga 20x sehari. Pastinya banyak yang memilih 20x sehari. Tetapkan sahaja 100x sehari fullstop!

Alhamdulillah semoga tips-tips ni dapat membantu pembaca untuk terus bermujahadah berzikir secara istiqamah mulai saat ini. Fina mengalu-alukan sangat pembaca untuk share tips ini kepada orang lain di luar sana. Semoga ianya menjadi pencen kubur fina dan jugak pembaca yang sudi share entri ini di media sosial yang lain..

Sekian dari fina..Assalamualaikum w.b.t..:)

5 Sebab Buat Jatuh Hati Nak Daftar Ahli Shaklee Dengan Fina

​++ 10 perkara Best Jika Daftar Ahli Bawah Fina ++



 5 kelebihan ahli yang fina nyatakan dalam gambar dibawah, yang mana ianya adalah kelebihan yang anda CONFIRM dapat jika mendaftar sebagai ahli shaklee.
TAK KIRA la mendaftar dengan sesiapa pun. Kalo xdapat yang 5 ni cepat2 refer balik kat upline.🤔

So hari ni fina nak cerita lagi 5 keistimewaan ‘exclusive’ hanya untuk yang mendaftar di bawah group fina iaitu THE BLOSSOMS NETWORK (TBN)..
Bila sudah menjadi ahli di bawah group fina, fina dengan penuh kasih sayang akan :
Memberitahu PROMOSI produk shaklee setiap bulan kepada downlines2 yang jarang nak bukak website shaklee. 

~Jadi tak adalah istillah ‘eh kak saya tak tahu pun bulan september ni promosi ESP dan VITAMIN C.’ So awal2 bulan fina akan blast mesej berkenaan Promosi.
Follow up untuk tahu sejauh mana anda ikut jadual makan yang fina sediakan. 

~Dan fina jugak akan pastikan anda rasa kesan POSITIF setelah makan vitamin dengan tips dan cara makan yang sesuai dengan badan masing-masing.
❤Dengan group support yang sangat besar dan berpengalaman, anda boleh bertanya apa sahaja masalah kesihatan untuk kita cari jalan penyelesaian yang terbaik.

~ Cthnye, bayi dah 10 hari tak berak, adakah normal atau bermasalah? Kita boleh bincang dan beri pendapat. Tak semestinya berkaitan vitamin sahaja.
❤Memberi tahu jika anda hampir LAYAK untuk mendapat bonus shaklee. 

~Sebab kadang-kadang bila makan sendiri ramai yang tak aware kiraan bonus shaklee. Sayang la jika lagi 2 3 point nak dapat bonus tapi tak layak sebab tak tahu nak kira.
KEEP IN TOUCH dengan semua downlines fina. Fina suka jika dapat menjadi ‘kawan’ kepada downlines2 fina untuk berkongsi cerita dan pengalaman.

~ Dah ramai jugak downlines2 fina yang dulunya memang kami tak pernah kenal, kini kami boleh kongsi cerita tentang anak dan lain2 lagi..Saling bertukar ilmu dan pandangan, seronok kan😊
Sekian sahaja dari fina untuk hari ni.. jom wasap fina cepat.. jangan malu-malu nak rebut semua kelebihan menjadi ahli dibawah group fina.😉

Kenapa Saya Pilih Produk Shaklee untuk Saya Jual

​++ Kenapa Mesti Produk Shaklee  ++

Sebagai penjual vitamin, kita sendiri mesti FEEL and LOVE the product sebelum kita menjual.. untuk dapatkan feel dan love tu kita sendiri mestilah makan secara konsisten..betul tak? Kalau makan pun culas-culas macam mana nak rasa kesannya dan bukanlah dikatakan pengguna yang setia.

Bila dah jadi pengamal, kita pastinya rasa kesan-kesan produk yang kita makan tu. Selalunya bila dapat kesan-kesan positif kita akan lebih teruja dan yakin untuk berkongsi dengan orang lain..bukan buat-buat ye. Sebab ‘excitement’ nak bercerita tu tak boleh dibuat-buat..
Dulu fina berkongsi kebaikan shaklee sebab fina suke dengan kesannya pada badan fina..rasa badan lebih sihat dan bertenaga je..susu pun maintain je meriah walaupun puasa atau penat bekerja..waktu tu ambil set menyusu shaklee(sampai sekarang pun masih tegar dengan set yang sama😍). 
Tapi hari ni fina nak revealed sikit SEBAB KEDUA TERBESAR yang buat fina nak terus berkongsi kebaikan shaklee dengan semua orang. Perkara ini jugak dah buat fina bertambah-tambah yakin dan tak rasa bersalah untuk ajak orang makan vitamin shaklee. Apsal pulak nak takut kan? Kita mungkin menjadi penyelamat kepada orang lain😉
Jom kita baca poster ni betul2.. jawapannya ada disitu..🤗

Nak tahu lebih lanjut mengenai landmark study? Jom baca DISiNi..

Sekian saje dari fina.. apa-apa nak tanya boleh wasap, mesej atau call fina terus ye.. Salam ukhuwahfillah..Assalamualaikum w.b.t..