DAY 1 : Aktiviti Mewarna Bersama Ibu Dan Ayah

Assalamualaikum w.b.t..

Malam tadi bermula lah aktiviti pertama yang kami rancang setiap malam untuk anak-anak. Aktiviti akan berjalan selama sejam bermula dari pukul 9 malam hingga jam 10 malam. Dan ibu dan ayah WAJIB join sekali aktiviti ni dengan penuh perhatian dan perasaan..hihi..

Aktiviti ni bukannya azra tak pernah buat.. kalau ikutkan dah banyak kali azra mewarna atau menulis. Bezanya kali ni ayah dan ibu wajib mewarna sekali. Segala gadjet seperti TV, HP mesti di OFF kan sepenuhnya. Jadinya rumah hanya akan kedengaran suara gelak tawa ibu ayah dan anak-anak.😊

Untuk beri anak2 mood mewarna yang baru, jadi fina pun beli buku dan pensel warna yang baru untuk mereka. Dan fina belikan 2 set, satu untuk Nur Azra( 4 tahun) dan satu untuk Nur Amna (2 tahun). 

Pada mulanya fina nak beli satu set saja untuk diorang mewarna bersama-sama. Tapi suami fina beri pendapat untuk beli sorang satu dulu untuk aktiviti yang awal-awal ni.. bagi diorang rasa seronok dengan teruja dulu dengan aktiviti.. tak adalah nanti aktiviti jadi tak best bila ada drama rampas-merampas kan..

Sebelum memulakan aktiviti, kami ‘memancing’ azra untuk solat maghrib berjemaah dan seterusnya mengaji. Kami cuba untuk terapkan sebelum boleh berseronok atau bermain mesti solat dan mengaji terlebih dahulu. Andai kata dia tak mahu juga, jangan paksa. Nasihat dengan lemah-lembut dan bersangka baik pada anak-anak.

Sebelum jam 9 malam, kami memang tak keluarkan apa-apa lagi bahan untuk aktiviti tersebut seperti pensel warna dan buku. Waktu tu kita boleh lihat yang dia sangat teruja untuk beraktiviti.. asyik-asyik tanya dah pukul 9 ke belum.. si kakak la kan..adiknya tak pandai cakap lagi..hihi. 

Disini fina kongsikan beberapa gambar ketika aktiviti berlangsung.. gambar ibu memang tak ada ye sebab ibu camerawoman. Hihi..

Sekian saja perkongsian fina untuk aktiviti bersama anak-anak.. yang penting ibu ayah mesti join anak-anak beraktiviti dan betul-betul menjadi ‘kawan’ dia supaya mereka rasa disayangi dan jiwa mereka penuh dengan kasih-sayang walaupun dalam waktu yang singkat..

Nanti fina share lagi untuk aktiviti malam ni pulak ye.. selamat membentuk keluarga yang bahagia dan diredhai Allah..🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge