Kisah Makcik Tua Di Petron Sebak Terharu 

Situasi.. : nak isi minyak kat petron..sampai je terus parking kat pump no 4..keluar2 nampak seorang makcik tua sedang sapu sampah..pekerja petron tu.. keluar je dari kereta terus disapa,

makcik : La..kerja ke anak ari ni..(muke senyum je sambil kehairanan kenapa pakai baju kerja ari ahad ni.)
fina : haah.. kerja makcik..( senyum2 jugak)
makcik : rajinnye kerja ari ahad ni..
fina : saya kerja shift makcik..mmg kene kerja ari ni.. bukan OT pun..( sambil gelak2 sbb rase xlayak dipuji rajin, mmg kene kerja utk penuhi hours keje..hihi)
makcik : yekeee..makcik pun sama jugak..( sambil tepuk2 bahu fina..dalam hati fina, ceria je makcik ni..)
fina : ok makcik nak gi kaunter bayar..
makcik : haa..yelah nak..


– keluar je ke kereta balik tgk makcik tu tolong isikan minyak dan dah siap pun..lama sgt agaknye fina borak dgn org kaunter tu pasal kad kumpul point utk fleet tu😅😅..
fina : terima kasih bnyk2 makcik..(sambil salam dan fina selitkan rm20 ditangannya)
makcik : sama2 nak..(tak perasan lagi waktu salam tu..)
-5 saat lepas tu..
makcik : Allah nak..banyak sangat ni.. terima kasih bnyk2..(riak wajah syukur, terharu dan tak sangka) 
fina : sama2 sambil senyum..
– fina start enjin kereta dan parking depan sikit dari kawasan isi minyak tu.. masih dalam kawasan petron. fina tunggu kawan sbb die gi beli barang kejap.
– tak lama lepas tu makcik tadi datang. fina pun turunkan tingkap.
makcik : alah nak..banyak nye duit kasi makcik.. trima kasih bnyk2 nak..(muke sgt terharu sambil jari jemari kasarnya menyentuh2 pipi fina😭)
fina : sama2 makcik..(senyum je, dalam hati rase sebak dan rase nak bagi je lagi kat makcik ni..seronok tgk die seronok sgt gitu..ikhlas sgt rupenya..). 
-sempat jugak fina mintak die doakan fina sekeluarga menjadi tetamu Allah untuk Umrah hujung tahun ni.. makcik tu mengangguk2 kan kepala die je waktu fina bg tau hajat fina tu..mgkin sambil dalam hati mendoakan..
– semoga aminnya menjadi penguat utk Allah makbulkan hajat fina tu.. in shaa Allah..😊
* Moral of the story,.
》Syukuri segala nikmat Allah pada kita.. syukur seikhlas hati, nescaya Allah tambah lagi rezki..kalau kita manusia ni rase nak kasi lagi pada org yg bersyukur sgt dengan ape yg kita beri tu, Allah s.w.t. pasti lebih Agung dan lebih hebat lagi.. Allah  Maha Memberi..nescaya Allah akan terus tambah nikmatNya jika kita BERSYUKUR!
#SyukurSelalu

Fina, 

Founder of The Blossoms Network,

Founder of TBN Leaders,

Mentor Biz Shaklee,

SID : 906685.

HP : 013-2787508 (Call/Mesej/Whatsapp)

*COD vitamin shaklee Area Telok Panglima Garang, Sijangkang, Banting, Klang dan Shah Alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge