Pertama Kali Check Kolestrol di Farmasi 

Assalamualaikum semua..

Baru-baru ni sedang fina menunggu kereta fina di bengkel untuk tukar tayar, fina sempat ke farmasi yang dekat dengan bengkel tersebut. Dah lama tanam hajat nak check kolesterol dalam darah ni.. akhirnya hari tu dapat jugak la fina check di Farmasi Ariv tu..

Sebelum check tu ada jugak la rasa berdebar-debar atau debor tu.. takut jugak resultnya mengecewakan atau menakutkan.. Yelah, tak pernah check sejak 10 tahun yang lepas. Kolesterol ni bukannya ada tanda-tanda awal ke apa.. sedar-sedar kene strok je..huhu..takut kan..

Tapi dah masuk pun dalam farmasi tu.. teruskan jela.. bila lagi nak check.. takkan dah kene baru nak buat kan..so fina pun terus minta pekerja farmasi tu buatkan.. terbayang-bayang jugak la macam mana la agaknya rupa alat untuk check kolesterol tu..

Lebih kurang je rupanya macam alat untuk check kencing manis tu..ambik darah sikit kat hujung jari pastu letak kat strip alat tu.. dan tunggu result dia.. tak sampai 1 minit dah keluar result dia.. Masa tu fina check untuk gula sekali.. Alhamdulillah keputusan amat lah melegakan.. fuhh.. syukur..

Farmacist tu bagi tau range untuk result kolesterol dan diabetes macam ni..

Kolesterol

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge